Aronia na eksport

Aronia wyprodukowana w Polsce powoli podbija zagraniczne rynku. 90 proc. rodzimej produkcji tego owocu trafia za granicę – pisze "Nasz Dziennik".

Polska produkuje rocznie ok. 60 tys. ton aronii. Na eksport trafia głównie w postaci koncentratu, soków a także suszu.

Eksportujemy te owoce do Chorwacji, Czarnogóry, na Węgry, na Słowację, do Czech, Korei Południowej, Kanady oraz USA. Po wybuchu elektrowni atomowej w Fukushimie przetworami z tego owocu zainteresowali się też Japończycy. Aronia łagodzi bowiem skutki popromienne.

Wejście na te rynki jest bardzo trudne, dlatego polscy farmerzy do promocji wykorzystują wszelkie możliwe środku – zarówno unijne, jak i krajowe. Uczestniczą w targach i misjach gospodarczych. O rynki zagraniczne zabiegają od 5-6 lat.

Plantatorów aronii wspierają instytucje rządowe, jednak nie pokrywa to wszystkich wydatków związanych ze zdobywaniem rynków zbytu.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułAzjaci odkrywają polską żywność ekologiczną
Następny artykułEksport owoców i warzyw wzrośnie w 2015 r. do 2,4 mld EUR

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.