Argentyński rynek jabłek i gruszek

fot. P. Grel
W bieżącym roku prognozowane zbiory jabłek w Argentynie to 640,0 tys. ton wobec poprzedniorocznej ilości 630,0 tys. ton. W przypadku gruszek wielkość produkcji oszacowano na 610,0 tys. ton wobec 690,0 tys. ton przed rokiem. W bieżącym roku jabłka uprawiane są na obszarze 25,5 tys. ha, a gruszki 27,5 tys. ha.
W bieżącym roku spodziewany jest wzrost lokalnej konsumpcji jabłek – do około 280,0 tys. ton (235,7 tys. ton w roku 2014), a gruszki będą konsumowane na niezmienionym wobec roku poprzedniego poziomie 110,0 tys. ton. Średnioroczne spożycie jabłek przypadające na 1 Argentyńczyka to około 7-8 kg, a gruszek odpowiednio 2-3 kg. W omawianym 2015 roku ograniczony zostanie eksport zarówno jabłek jak i gruszek z Argentyny. Spodziewana wielkości wysyłki jabłek to około 140,0 tys. ton, a gruszek – 340,0 tys. ton. Największymi odbiorcami argentyńskich jabłek są od lat Brazylia – około 50,0 tys. ton oraz kraje Unii Europejskiej – około 35,0 – 45,0 tys. ton. W przypadku wysłanych gruszek – tu ponownie Brazylijczycy są ich największymi odbiorcami – około 140,0 tys. ton rocznie i po około 90,0 -100,0 tys. ton kierowane jest na rynek rosyjski i unijny.
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKrzyżownica
Następny artykułRośnie popyt na hiszpańskie arbuzy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.