Bułgarski rynek jabłek

Od 2008 roku, dzięki inwestycjom oraz wsparciu ze strony funduszy unijnych, w Bułgarii stale rozwija się rynek sadowniczy. Jabłko pozostaje najważniejszym owocem z punktu widzenia produkcji oraz konsumpcji. W sezonie 2015/2016 uprawy sadownicze stanowiły około 13% całkowitych upraw owoców, a zbiory jabłek około 27% łącznej produkcji owoców w tym kraju.
W latach 2013 – 2015 wolumen zbiorów jabłek w Bułgarii kształtował się na poziomie 55,0 tys. ton. W sezonie 2015/2016 łączny obszar upraw jabłoni to 4,76 tys. ha, a w sezonie 2016/2017 to około 4,7 tys. ha. Produkcja w poprzednim sezonie oszacowana została na około 58,4 tys. ton, a na sezon bieżący zakłada się ilość 53,0 tys. ton jabłek. Wolumen konsumpcji przez bułgarskich konsumentów oszacowano w bieżącym sezonie 72,0 tys. ton, a do przetwórstwa skierowane zostanie około 23,0 tys. ton tych owoców. Około 50% – 70% lokalnych zbiorów kierowane jest do bezpośredniej konsumpcji, a średnie spożycie przypadające na jednego Bułgara to około 12,0 kg w roku 2013, 12,6 kg w roku 2014 i 12,4 kg w roku minionym. 
W sumie całkowita wielkość importu to 44,0 tys. ton, z czego około 21,0 tys. ton to import wewnątrzunijny a około 23,0 tys. ton jabłek sprowadzone zostanie z państw trzecich. Eksport jest w zasadzie marginalny i w bieżącym sezonie wyniesie 2,0 tys. ton z czego niemal 100% skierowane zostanie na pozostałe rynki unijne.
źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułVI konferencja „Nauka – Biznes – Rolnictwo”
Następny artykułIndyjska potęga owocowo-warzywna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.