Bułgarski rynek jabłek

W latach 2004-2009 bułgarskie zbiory jabłek znacznie zmalały do około 26,0 tys. ton rocznie, a począwszy od roku 2010 systematycznie wzrastały do około 55,0 tys. ton w roku ubiegłym i tym samym były najwyższe w ciągu ostatnich 15 lat. 
Łączny obszar upraw jabłoni to w minionym roku 3,95 tys. ha. W sezonie 2014/2015 produkcja jabłek stanowiła około 32% łącznej produkcji owoców w Bułgarii, a średnie plonowanie tych owoców we wspomnianym sezonie wyniosło około 13,8 ton/ha i było rekordowo wysokie. To i tak zdecydowanie mniej niż średnie plonowanie w pozostałych krajach unijnych – około 20 ton/ha. W bułgarskich sadach dominuje odmiana 'Golden Delicious' – około 17% oraz 'Florina' – 15% oraz 'Granny Smith' – ponad 11%. Poziom krajowej konsumpcji jabłek oszacowano w sezonie 2014/2015 na niecałe 70,0 tys. ton – zbliżony wynik do poprzedniego sezonu. Według najnowszych danych w roku 2014 średnio na 1 Bułgara przydało spożycie 12,6 kg jabłek – to o 230% więcej niż w latach dziewięćdziesiątych kiedy 1 obywatel konsumował zaledwie 5,4 kg. W przypadku importowanych owoców największe ilość na bułgarski rynek trafiają co roku z Macedonii, Polski, Grecji oraz Włoch.

za: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSzykujemy się do pełnego wykorzystania PROW 2007-2013
Następny artykułHolenderski handel zagraniczny cebulą

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.