Ceny owoców i warzyw na polskich rynkach w listopadzie

W listopadzie wskutek ograniczonej podaży i zastępowania produkcji krajowej importowaną, wzrosły ceny warzyw ciepłolubnych, natomiast notowania warzyw korzeniowych i kapust podlegały niewielkim wahaniom.

Ustały dostawy botwiny, bobu, fasoli szparagowej, pomidorów z upraw polowych i rabarbaru, zakończyła się także podaż marchwi i pietruszki sprzedawanych na sztuki w pęczkach. Znacznie ograniczona została podaż selerów w pęczkach, których dostawy utrzymały się na rynku w Łodzi, krajowej cukinii sprzedawanej jeszcze na rynkach w Łodzi i w Poznaniu oraz krajowych ogórków do kwaszenia sprzedawanych na rynkach w Poznaniu i w Warszawie. Rozpoczęły się dostawy importowanych ogórków, pomidorów spod osłon, papryki czerwonej i żółtej oraz porów. Na skutek ograniczenia podaży w strefie wzrostu znalazły się ceny brokułów i kalafiorów. Krajowe ogórki spod osłon podrożały najbardziej w Łodzi i w Warszawie. Wzrosły również ceny krajowych pomidorów spod osłon – najsilniej w Poznaniu, do 3,67–4,17 zł/kg. Importowane pomidory spod osłon sprzedawano na rynku w Poznaniu i w Warszawie. W efekcie wysokiej podaży utrzymywały się niskie ceny cebuli i ziemniaków.

Zakończyły się dostawy krajowej borówki wysokiej, importowanych brzoskwiń, morel i nektaryn. Znacznemu ograniczeniu uległa podaż krajowych śliwek i malin. Dostawy śliwek utrzymały się jeszcze tylko na rynku w Łodzi, a malin w Poznaniu. Nastąpił dalszy spadek podaży truskawek, które można było kupić na rynku w Poznaniu i w Warszawie. Znacząco potaniały mandarynki, najbardziej w Poznaniu – do 4,00–5,50 zł/kg. Jedynie na rynku w Warszawie, gdzie nastąpiło rozszerzenie widełek cenowych, wzrosła średnia cena tych owoców. Na wszystkich rynkach, z wyjątkiem warszawskiego, podrożały pomarańcze. Wskutek ograniczenia podaży znacznie wzrosła cena winogron. Notowania jabłek, w zależności od oferowanej odmiany, podlegały nieznacznym wahaniom. Orzechy laskowe można było kupić na rynkach hurtowych w cenie 5,00–8,00 zł/kg, a włoskie – 6,00–15,00 zł/kg.

Dr inż. Wiesław Siutaj
Systemy Jakości WGRO SA w Poznaniu

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSkierniewickie święto kwiatów, owoców i warzyw
Następny artykułPROZA życia w Tarnogrodzie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.