Strona główna Tagi Rynek
Tag:

rynek

Fresh Market 2019

3 października br. w Mazurkas Conference Center w Ożarowie Mazowieckim odbyła się XII edycja konferencji Fresh Market – doroczne spotkanie dostawców owoców, warzyw i kwiatów z kupcami z sieci handlowych. W ciągu jednego dnia w jednym miejscu spotykają się przedstawiciele największych sieci handlowych z Polski z producentami i dystrybutorami – to doskonała okazja osobistego spotkania się nawiązania współpracy z przedstawicielami największych sieci handlowych z Polski i zagranicy.

Susza, brexit, handel

Podczas odbywającej się w Warszawie Narady Ambasadorów 2019 minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski spotkał się z komisarzem Unii Europejskiej ds. rolnych Philem Hoganem.

Jakie gruszki zbierzemy w Europie jesienią?

Prawie jedną trzecią tegorocznych zbiorów europejskich gruszek będą stanowiły owoce odmiany ‘Konferencja’ – wynika z danych przedstawionych w czasie zakończonego w ubiegłym tygodniu kongresu Prognosfruit.

Borówki. Przegląd sytuacji w Europie

Jak wygląda sytuacja na rynku borówki wysokiej w Europie? Gdzie brakuje borówek, a gdzie jest za mało pracowników niezbędnych do zbiorów?

Nowy portal pomoże rumuńskim producentom warzyw

Bursa de legume (www.bursadelegume.ro) to serwis, który ma za zadanie wesprzeć eksport rumuńskich warzyw oraz ułatwić sprzedaż na rodzimym rynku. Kluczem w  tym założeniu jest zapewnienie dostępu do informacji o aktualnej sytuacji rynkowej.
 

10 faktów o światowym rynku marchwi

1. Całkowita produkcja marchwi na świecie wynosi 40 mln ton
 
2. Największym producentem marchwi na świecie są Chiny, gdzie co roku zbiera się 17 mln ton.
 

Zrozumieć potrzeby konsumenta – klucz do sukcesu w sprzedaży jabłek

Aby skutecznie sprzedawać jabłka musimy bardzo dokładnie poznać jak myśli konsument i czego oczekuje od naszego produktu. Niezbędne jest wnikliwe przebadanie klientów i określenie jak odbierają oni różne odmiany jabłek i cechy jakościowe, oraz co wpływa na ich decyzję zakupową. Na temat preferencji konsumentów wiele dyskutowano w trakcie konferencji zorganizowanych w ramach targów Interpoma 2016. 
 
 

Światowy rynek orzechów włoskich

Departament Rolnictwa USA w grudniu uściślił swoje dane na temat światowych zbiorów i handlu orzechami włoskimi. Na świecie zebrano niemal identyczną, co rok wcześniej ilość orzechów- 2,124 mln ton (orzechów niełuskanych). To o około 132 tys. ton więcej niż w roku 2015. Największym ich producentem pozostają Chiny ze zbiorami 1,06 mln ton.

Jakość, wymagania, nowe rynki…

...to słowa, które chyba najczęściej padały podczas pierwszego dnia konferencji towarzyszącej XIII Międzynarodowym Targom Agrotechniki Sadowniczej – FruitPRO, która odbyła się 1-2 lutego 2017 r. w Warszawie.

Wyzwania na rynku jabłek. Jak im sprostać?

Pomimo niełatwej sytuacji na rynku jabłek w Europie, na targach Interpoma widać sporo optymizmu u przedstawicieli włoskiego sektora produkcji i eksportu jabłek. Zamiast przygnębienia i rezygnacji jest zapał, aby stawić czoła wyzwaniom, które czekają producentów i handlowców. A tych wyzwań jest sporo - począwszy od rosnących kosztów produkcji i międzynarodowej konkurencji, aż po spadek zainteresowania konsumentów jabłkami. 

Ostatnie artykuły

Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w czerwcu. To o 6 pkt. proc. mniej niż w maju. Jednocześnie odnotowaliśmy spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W czerwcu więcej Polaków niż w maju (16% wobec 12%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki czerwca.

Webinarium Agroakademii BASF dla producentów pomidorów przemysłowych

W niedzielne popołudnie, tj. 5 lipca od 15:00, odbędzie się internetowe spotkanie Agroakademii Pomidorowej BASF, podczas którego można poznać sposoby ochrony roślin pomidorów, najnowsze rozwiązania w hodowli, przyjrzeć się plantacjom pod kątem zagęszczenia, zdrowotności, a także przeniesiemy Cię do Rosji, Turcji, Włoch, by poznać i ocenić kondycję tamtych upraw.

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?