Chiny zmniejszają eksport koncentratu jabłkowego

Zgodnie z danymi Eurostatu eksport zagęszczonego soku jabłkowego (HS6 200979) z Chin do UE-27 w 2012 roku wyniósł 38,3 tys. t, co oznaczało że był o 66 proc. niższy niż w roku poprzednim.
Było to również aż o 85 proc. mniej w stosunku do 2007 roku, kiedy kraje Unii Europejskiej sprowadziły 258 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego z Państwa Środka – informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej. Udział Chin w łącznym imporcie koncentratu do Unii (zarówno z zewnątrz jak i wewnątrzunijnym) spadł w latach 2011-2012 o blisko 10 pp. do nieco ponad 5 proc. Działo się to mimo wzrostu produkcji w tym kraju, która w 2012 roku wyniosła około 750 tys. ton wobec 630 tys. t w roku poprzednim (Foodnews).
 
Za portalspozywczy.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułO kondycji polskiej truskawki
Następny artykułCytryny bez pestek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.