Dobry sezon włoskich pomidorów

fot. P. Grel
Eksport przetworzonych pomidorów z Włoch osiągnął w pierwszym półroczu wartość około 800 mln euro. W porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku wzrósł zarówno wolumen sprzedaży jak i wartość eksportu. Wszystko to pomimo ekspansji na rynek włoski i światowy pomidorów z Chin.
Według danych zebranych w 110 największych przetwórniach pracujących w 12 regionach Włoch ten pierwszy wskaźnik wzrósł o 5,8%, zaś drugi – o 8,7%. Prawie połowę eksportu stanowią konserwowane w całości, obrane pomidory (48,3%). Nieobierane stanowią 16,7%. Najwięcej sprowadzają z Włoch Niemcy (19% eksportu), Wielka Brytania (15%), Francja (7%) i USA (6%).
Włoskie organizacje producentów i przetwórców pomidorów alrmowały w październiku, że eksport chińskich przetworów – przede wszystkim koncentratu pomidorowego lawinowo rośnie. W tym roku wzrost szacuje się na 520% – do końca roku może osiągnąć ilość 90 mln funtów. To będzie około 10% włoskiej produkcji koncentratu pomidorowego. Co gorsza importowany towar podszywa się pod rodzimy. Większość importu odbywa się przez port w Salerno (region Kampanii) i jest kontrolowana przez agromafię.
 
za: corriereortofrutticolo.it
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Mediolanie – forum „ojców” miast
Następny artykułMaspex zainwestuje w Łowiczu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.