Dzięki brzydkim owocom zaoszczędzą 2 mld funtów rocznie

Brytyjczycy pracują nad dopuszczeniem do sprzedaży "brzydkich" owoców i warzyw, które z powodu wyglądu niezgodnego z unijnymi normami nie mogą trafić do sklepów - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".

W 2009 roku UE zniosła ograniczenia „wyglądowe” dla 26 produktów, dopuszczając do sprzedaży m.in. słynne krzywe banany, ale również zniekształcone ziemniaki czy awokado. Wciąż jednak nie można sprzedawać „brzydkich” pomidorów, jabłek czy sałaty – w sumie 10 produktów. Jak twierdzą na Wyspach, z tego powodu maruje się aż 20 proc. zbiorów, z których 90 proc. nadaje sie do jedzenia.

Brytyjscy parlamenatrzyści twierdzą, że dopuszczenie do sprzedaży „brzydkich” owoców i warzyw przyniesie 2 mld funtów rocznie oszczędności oraz zahamuje wzrost cen żywności.

Za „Dziennikiem Gazetą Prawną”
mp

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPreparaty olejowe do zwalczania szkodników wiosną
Następny artykułDuńskie targi Foodexpo

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.