Targi organizowane są przez Messe Center Herning we współpracy ze stowarzyszeniami reprezentującymi branże gastronomiczną i cateringową, hotele i restauracje oraz handel detaliczny.
Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Kopenhadze podczas targów Foodexpo organizuje polskie stoisko promocyjne i zachęca polskich przedsiębiorców do bezpłatnego zaprezentowania na nim materiałów promocyjnych i próbek swoich towarów. Z informacji przekazanych przez WPHiI wynika, że dużą szansę wejścia na rynek duński mają polscy producenci i eksporterzy produktów:
- piekarniczych (m.in. chleba głęboko mrożonego, płatków owsianych, owsianki oraz produktów z etykietą „bio” np. batoników, słodyczy itp),
- dżemów i przetworów owocowych,
- serów,
- wędlin,
- mięsa wieprzowego,
- filetów z kurczaka i indyka,
- jabłek,
- pieczarek (w tym również brązowych).
Szczegółowe informacje nt. targów żywności Foodexpo w Herning znajdują się na stronie internetowej http://www.foodexpo.dk/uk/Home.aspx
Agencja Rynku Rolnego informuje, że istnieje możliwości wysyłki próbek towarów i/lub materiałów reklamowych na polskie stoisko informacyjne organizowane przez WPHiI w Kopenhadze (bez udziału w targach). Polscy przedsiębiorcy zainteresowani taką formą promocji proszeni są o kontakt z pracownikiem Biura Współpracy Międzynarodowej ARR Elizą Wójcik, tel. (22) 661-72-89, e-mail: e.wojcik@arr.gov.pl
Przedsiębiorcy zainteresowani udziałem w targach w Herning na stronie ARR znajdą formularz zgłoszeniowy. Termin zgłoszenia upływa 20 lutego.
Za ARR
mp