Dziś Dzień Grzyba

Borowik szlachetny
No to mamy święto! I to takie, które niesie same pożytki: daję okazję do spaceru w las, pozwala przypomnieć o polskiej specjalności eksportowej - pieczarkach, no i jest absolutnie apolityczne. Kilka ciekawostek o grzybach poniżej:
Rekordzista
Największy okaz grzyba, jaki do tej pory odnaleziono, to Rigidoporus ulmarius z Chin. Ma on 10 metrów wysokości, 80 cm szerokości i waży niemal pół tony. Olbrzym rośnie na spodzie przewróconego pnia drzewa, który dostarcza mu niezbędną ilość składników odżywczych oraz możliwość dalszego wzrostu. Naukowcy szacują, że może zawierać aż 450 mln zarodników, a jego wiek szacują  na około 20 lat, 
W terapii i dietetyce
Przy pomocy grzyba herbacianego przyrządzany jest napój o tajemniczej nazwie „Kombucha”. Kombucha silnie pobudza przemianę materii, oczyszcza także krew, przez co jest traktowana jako uniwersalny środek leczniczy. Działa wspomagająco w leczeniu zaburzeń łaknienia, w przypadkach utraty ostrości  widzenia, w chorobach stawów, nerek, wątroby i włosów. Terapia kombuchą wspomaga także leczenie bezsenności, kamieni żółciowych, otyłości, zatwardzenia, biegunki, hemoroidów, zapalenia stawów, wrzodów oraz zaćmy. 
W pieczarkach zawarty jest kwas pantotenowy, który pobudza reakcje obronne organizmu i zapobiega zmęczeniu, a także niacyna, fosfor, witaminy z grupy B i żelazo. Nie ma w nich natomiast tłuszczów i węglowodanów, dzięki czemu można je do woli przyprawiać śmietaną, jajami i masłem. W jednej szklance pokrojonych pieczarek znajduje się tylko 40 kcal. W zależności od rozmiaru, dzielą się na trzy kategorie. Małe nazywają się button, średnie – caps, zaś duże to open mushrooms. Te ostatnie doskonale nadają się do faszerowania. Nie wolno zapomnieć, że jednak nie należy ich zjadać za dużo,


Grzyby altruiści

Podobnie jak ludzie, dzięki słońcu grzyby produkują witaminę D. Jest to o tyle interesujące, że same w ogóle nie potrzebują jej do życia. Mimo tego, gdy mogą,  „wystawiają się” do słońca,

Trufle
Jako owoce ziemi, znane były już w czasach starożytnych. Fascynowały ludzi przez tysiące lat. Istnieją świadectwa, że obecne były w diecie ludów sumeryjskich, jak też za czasów patriarchy Jakuba (około 1700-1600 p. n. e.).  Trufle są najdroższym produktem spożywczym świata. Popyt na nie jest ogromny, jednak ludziom wciąż nie udało się znaleźć skutecznej metody ich hodowli i uprawy, 
W naszych lasach
W Polsce występuje około 14 tysięcy gatunków grzybów, spośród których 4 tysiące to grzyby makroskopowe (wielkoowocnikowe), czyli te, które można zobaczyć gołym okiem. Pozostałe 8 tysięcy zobaczymy tylko pod mikroskopem (w 1 gramie gleby leśnej może być ich od kilku tysięcy do kilku milionów). Około 1100 gatunków to grzyby jadalne. Te, które lądują w naszym koszyku, to grzyby kapeluszowe.
 
 
Za: adventure.media.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNa forum doradców warzywniczych – rezultaty badań w 2014 r.
Następny artykułI Małopolskie Targi Żywności

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.