Strona główna Tagi Grzyby

grzyby

Jesteśmy największym eksporterem pieczarek

Polska jest największym producentem pieczarek w Europie i największym eksporterem tych grzybów na świecie. Osiągnięcie tak dobrej pozycji było możliwe dzięki inwestycjom ze środków UE - zaznaczył prezes grupy producentów "Pieczarka Centrum" Dariusz Wychowałek.

Inwazja amerykańskich borowików

Pochodzący z północno-wschodnich terenów USA smakowity borowik wysmukły, który pod koniec XX wieku został zawleczony na Litwę, rozprzestrzenia się na północy Polski. Niewykluczone, że wyprze z lasów nasze ojczyste borowiki – wynika z badań dr Marty Wrzosek z UW.

Grzyby w ogródku – niewielka szansa, ale duża satysfakcja

Grzyby można hodować w ogródku czy na pniaku trzymanym w łazience. I choć dużo więcej zbierzemy ich w lesie, takie zajęcie daje ogromną satysfakcję - powiedziała Julia Pawłowska z Polskiego Towarzystwa Mykologicznego.

Grzyby termooporne zatruwają przetwory z truskawek

Grzyby odporne na pasteryzację mogą zatruwać przetwory z truskawek i innych owoców. Dlatego skażone partie owoców trzeba szybko wykrywać i eliminować – mówiła dr Magdalena Frąc podczas warsztatów zorganizowanych w Łodzi przez Polskie Towarzystwo Mykologiczne.

Apteka w grzybowym kapeluszu

Kurki mają więcej beta karotenu niż np. marchewka, boczniaki wykazują silne działanie przeciwmiażdżycowe, a pieczarki mogą chronić przed depresją. Grzyby nie tylko są smaczne, ale i zdrowe. W lesie zbierajmy jednak tylko te, które dobrze znamy - mówi dr hab. Bożena Muszyńska.
 

Badacze grzybów chcą wyodrębnienia swojej dziedziny z botaniki

Mykolodzy chcą wyodrębnienia nauczania swojej dziedziny z botaniki i zamierzają popularyzować wiedzę o grzybach. Grzyby stanowią odrębne od roślin i zwierząt królestwo obejmujące co najmniej milion gatunków - przypominali na spotkaniu w Łodzi.

Dziś Dzień Grzyba

No to mamy święto! I to takie, które niesie same pożytki: daję okazję do spaceru w las, pozwala przypomnieć o polskiej specjalności eksportowej - pieczarkach, no i jest absolutnie apolityczne. Kilka ciekawostek o grzybach poniżej:

Polska eksportuje 20 tys. ton grzybów rocznie

Grzybiarze już rozpoczęli tegoroczny sezon. Duże i urodzajne lasy, przychylne grzybiarzom prawo i tradycje kulinarne sprawiają, że polski rynek grzybiarski jest jednym z największych w Europie. Co roku Polska eksportuje do krajów europejskich ok. 20 tys. ton grzybów o łącznej wartości 200 mln zł. Najlepiej sprzedają się pieczarki. Szacuje się, że 25 proc. tych grzybów dostępnych na rynku unijnym pochodzi z Polski.
 

Przybywa pieczarkarni

Prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych Krystian Szudyga szacuje, że najwięcej nowych obiektów zajmujących się tą produkcja powstaje na "ścianie wschodniej" Polski. Co roku przybywa w kraju około 100 tysięcy metrów kwadratowych upraw.
 

Innowacje z Berlina

Podczas targów Fruit Logistica w Berlinie tradycyjnie nagrodzono najbardziej nowatorskie produkty wprowadzone na rynek w ciągu ostatniego roku. Zwycięzcą w konkursie Innovation Award 2013, wyłonionym w tegorocznej edycji targów została holenderska firma Staay Food Group, nagrodzona za system uprawy City-Farming.