Eksport jabłek i gruszek do USA

Informujemy, że zapoczątkowane w ubiegłym roku i prowadzone wielotorowo działania administracji rządowej przyniosły efekt w postaci dołączenia Polski do grupy siedmiu Państw Członkowskich UE, dla których Komisja Europejska od kilku lat czyni starania mające na celu umożliwienie eksportu jabłek i gruszek do USA.
Niemniej jednak jest to ciągle faza wstępna procesu otwierania rynku, a formalna decyzja o dostępie do rynku amerykańskiego m.in. dla polskich jabłek i gruszek (poprzez zmianę odpowiedniego aktu prawnego w USA) nie została jeszcze po stronie USA podjęta. Napływają jednak pewne sygnały od Komisji, że może to nastąpić jeszcze w tym roku. W takiej sytuacji możliwy byłby eksport wspomnianych owoców nawet z początkiem września br.
Opracowywana wspólnie przez USA i Unię Europejską procedura eksportowa zakłada m.in. konieczność rejestracji przez służby ochrony roślin sadów i przechowalni/pakowalni, z których eksportowane byłyby owoce do USA. W przypadku rejestracji sadów zakłada się, że powinno to nastąpić przed 15 maja każdego roku, tak aby służby fitosanitarne mogły odpowiednio przygotować się do przeprowadzenia niezbędnych kontroli fitosanitarnych w trakcie sezonu wegetacyjnego.
W związku z tym podmioty lub sadownicy, którzy uwzględniają w swych planach możliwość produkcji jabłek i gruszek na rynek do USA, proszeni są o kontakt z najbliższą jednostką PIORiN celem dokonania rejestracji sadów, w których produkowane byłyby owoce z możliwym przeznaczeniem na rynek amerykański. W przypadku podjęcia decyzji przez USA o otwarciu ich rynku na jabłka i gruszki z Polski w późniejszych miesiącach br., wobec braku terminowej rejestracji i lustracji sadów produkcyjnych, eksport tych owoców w bieżącym roku nie byłby możliwy.

za: PIORiN 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUbezpieczenia upraw owoców i warzyw z dofinansowaniem do 50 proc.?
Następny artykułWiniarze z UE tracą udziały w rynku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.