Finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”

Fot. MRiRW
35 produktów z 15 regionów otrzymało w niedzielę w Poznaniu nagrody konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów". Laureaci odebrali "Perły 2013" podczas targów "Smaki Regionów", które do wtorku potrwają w Poznaniu.

Celem konkursu jest promocja regionalnych produktów i ich popularyzacja wśród konsumentów.

W finałach regionalnych do konkursu głównego nominowano 60 produktów i dań z 15 regionów. W tym roku wyróżniono 35 produktów i dań m.in. ślężański olej rzepakowy, chleb żytni na zakwasie i kozim mleku, dzika pieczonego w skórze z farszem czy nalewkę na owocach z czarnego bzu.

Na finale konkursu, który odbył się w trakcie targów „Smaki regionów” obecny był minister rolnictwa Stanisław Kalemba. Powiedział, że resort, tak jak do tej pory, będzie wspierać produkty regionalne, lokalne i tradycyjne. „Chcemy skrócić łańcuch drogi tych produktów do sklepów, żeby towary były świeższe i zdrowsze” – dodał.

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną. Konkurs jest organizowany od 2000 roku.

Organizatorem współzawodnictwa, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKalemba: relacje handlowe z Rosją są dobre
Następny artykułNowe stanowisko negocjacyjne krajów UE w sprawie polityki rolnej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.