Toscolata to czekolada z Toskanii, wzbogacona regionalnymi dodatkami

Toscolata - to bogata w zdrowe składniki czekolada, pochodząca- jak wynika z nazwy- z Toskanii. Jest ona rezultatem prac naukowców, którzy połączyli kakao z najlepszymi produktami tego włoskiego regionu, wyróżniającymi się dobroczynnym działaniem.
Do wyśmienitego kakao dodano takie składniki jak toskańskie suszone owoce, oliwę i mąkę kasztanową. Wszystko pochodzi z upraw biologicznych. Nad Toscolatą pracowali eksperci z włoskiego Komitetu Badań Naukowych, uniwersytetów w Sienie, a także w Pizie, gdzie została zaprezentowana.
 
Czekolada z Toskanii jest nie tylko smaczna, ale również może mieć dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Media podkreślają, że aby hipotezę tę można było ostatecznie potwierdzić, jeszcze przed wprowadzeniem produktu do sprzedaży, przeprowadzone zostaną eksperymentalne badania kliniczne na grupie 30 ochotników w wieku od 35 do 65 lat. Wybiera się zaś takich, u których stwierdzono co najmniej trzy czynniki ryzyka dla ich serca i układu krążenia, na przykład nadwagę, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu.
 
Uczestnicy tego eksperymentu zjadać będą 40 gramów Toscolaty dziennie; na zmianę tej z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia oraz z kawałkami suszonych jabłek.
 
Badania pokażą, czy Toscolata okaże się nie tylko kolejnym toskańskim specjałem idealnym dla podniebienia, ale również dobrodziejstwem dla serca.

za: 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW kręgu kwiatów ciętych – cz. II
Następny artykułKoniec z wyłudzaniem dopłat bezpośrednich?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.