Francuski rynek moreli

fot. P. Grel
W bieżącym roku wstępne dane szacunkowe dla francuskiej produkcji moreli to około 165,7 tys. ton – czyli o dokładnie 6% mniej wobec danych produkcyjnych za ubiegły rok, ale za to o 6% więcej wobec średniej wielkości zbiorów z lat 2009-2014. Łączny tegoroczny obszar upraw moreli to 12,1 tys. ha – o 1% mniej niż przed rokiem i o 7% mniej niż przez ostatnich pięć lat.
Największym regionem produkcyjnym dla francuskich moreli jest Region Rodano-Alpejski z tegorocznym wynikiem 96,6 tys. ton. 
W minionym roku Francuzi zdecydowanie więcej wyeksportowali niż zakupili zza granicy moreli – wielkość eksportu to 64,2 tys. ton, a importu odpowiednio 17,7 tys. ton. Najwięcej tych owoców wysłano do pozostałych państw UE – 58,3 tys. ton, w tym 26,5 tys. ton do samych tylko Niemiec.

W imporcie dominowały owoce unijne – 16,1 tys. ton, w tym głównie morele hiszpańskie z wynikiem 14,5 tys. ton. 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Agreste Conjoncture

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowe produkty na unijnej liście produktów chronionych
Następny artykułSpadek eksportu koncentratu pomarańczowego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.