Spadek eksportu koncentratu pomarańczowego

W minionym roku Brazylijczycy wyeksportowali łącznie 885,7 tys. ton mrożonego koncentratu soku pomarańczowego – to zdecydowanie mniej wobec wielkości sprzed roku wcześniej – 1,02 mln ton. Wolumen tego koncentratu ma wpływ na ceny swego największego konkurenta - koncentratu soku jabłkowego.
Ubiegłoroczny wynik w eksporcie jest najniższym od ostatnich 7 lat – dla porównania jeszcze w roku 2007 wielkość tego eksportu kształtowała się na poziomie 1,27 mln ton. Od lat dwoma największymi importerami tego produktu z Brazylii są kraje unijne Belgia i Holandia. W minionym roku Belgowie zaimportowali aż 270,5 tys. ton brazylijskiego koncentratu, a Holendrzy odpowiednio 242,7 tys. ton. Na trzecim miejscu uplasowały się Stany Zjednoczone z wynikiem 168,1 tys. ton i kolejno Japonia – 56,6 tys. ton, Chiny – ponad 37,0 tys. ton i Australia – ponad 23,0 tys. ton. 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułFrancuski rynek moreli
Następny artykułHORTICO SA z kolejnym świetnym kwartałem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.