Fruit Logistica: wybrano nowatorski produkt 2012

fot. fruchthandel.de
Głosy zwiedzających zadecydowały, że w drugim etapie szóstej już edycji konkursu Fruit Logistica Innnovation Award (FLIA) wygrała beznasienna papryka Angello™ . Jej owoce są stożkowate, małe (5–10 cm i 10–30 g), intensywnie czerwone. Ze względu na brak nasion mogą być spożywane w całości (jako snack) lub stanowić dodatek do sałatek i innych dań.
W pierwszym etapie spośród nowości zgłoszonych do tej nagrody nominowano 10 wyróżniających się produktów. Wybrali je przedstawicieli sektora produkcji, menedżerowie ds. jakości, handlowcy hurtowi i detaliczni, osoby z firm zajmujących się pakowaniem. Wśród nominowanych produktów oprócz (nazwa i wykasować z listy poniżej) znalazły się:
1. Purpurowe brokuły łodygowe – z ich głównej łodygi wyrastają małe 10–15 centymetrowe rozgałęzienia, zakończone skupieniami ciemnopurpurowych pąków, tworzących miniaturowe “różyczki”. 
2. Achacha – nowy gatunek o jadalnych owocach. Owoce są jasnopomarańczowe i mają stosunkowo grubą skórkę; pod względem kształtu i rozmiaru zbliżone do kurzego jajka. Miękki, biały miąższ, w którym znajdują się również miękkie nasiona, przypomina sorbet. Ma słodki i kwaskowaty smak. 
3. Pieczone słodkie ziemniaki (bataty) – produkt gotowy do spożycia, umieszczany na tackach a następnie pakowany próżniowo w woreczki foliowe, po 600–800 g. 
4. Interaktywna strona internetowa Lovemysalad.com – propaguje zdrową dietę i jest źródłem kuchennych inspiracji, spełnia funkcję edukacyjną (znajdują się na niej informacje o pochodzeniu produktów, ale także o różnych typach warzyw i sposobach ich przyrządzania). 
5. Beznasienna papryka – Angello™.
6. Zielone pomidory typu cherry (Sungreen) – są niewielkie (około 20 g), działki kielicha są długie i pozostają na owocach, kolor skórki zmienia się w miarę dojrzewania z ciemnozielonego na jasnozielony. 
7. Cido – suszone, kandyzowane owoce pigwowca japońskiego. 
8. Woreczki Pattruss Z – przeznaczone do pakowania świeżych produktów. Ich kształt jest trójkątny. Wyposażone są w zamknięcie, co pozwala na zachowanie świeżości niezużytej zawartości.
9. Urządzenie Yonanas Healthy Frozen Treat Maker – służy do przyrządzania deserów lodowych.
10. Sok ananasowy z małymi kawałkami tych owoców. Nie zawiera konserwantów, bogaty w witaminy, zachowujący oryginalny smak świeżego ananasa.

KR 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolska na targach Fruit Logistica
Następny artykułWyjątkowe owoce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.