Fruit Logistica: wybrano nowatorski produkt 2012

fot. fruchthandel.de
Głosy zwiedzających zadecydowały, że w drugim etapie szóstej już edycji konkursu Fruit Logistica Innnovation Award (FLIA) wygrała beznasienna papryka Angello™ . Jej owoce są stożkowate, małe (5–10 cm i 10–30 g), intensywnie czerwone. Ze względu na brak nasion mogą być spożywane w całości (jako snack) lub stanowić dodatek do sałatek i innych dań.
W pierwszym etapie spośród nowości zgłoszonych do tej nagrody nominowano 10 wyróżniających się produktów. Wybrali je przedstawicieli sektora produkcji, menedżerowie ds. jakości, handlowcy hurtowi i detaliczni, osoby z firm zajmujących się pakowaniem. Wśród nominowanych produktów oprócz (nazwa i wykasować z listy poniżej) znalazły się:
1. Purpurowe brokuły łodygowe – z ich głównej łodygi wyrastają małe 10–15 centymetrowe rozgałęzienia, zakończone skupieniami ciemnopurpurowych pąków, tworzących miniaturowe “różyczki”. 
2. Achacha – nowy gatunek o jadalnych owocach. Owoce są jasnopomarańczowe i mają stosunkowo grubą skórkę; pod względem kształtu i rozmiaru zbliżone do kurzego jajka. Miękki, biały miąższ, w którym znajdują się również miękkie nasiona, przypomina sorbet. Ma słodki i kwaskowaty smak. 
3. Pieczone słodkie ziemniaki (bataty) – produkt gotowy do spożycia, umieszczany na tackach a następnie pakowany próżniowo w woreczki foliowe, po 600–800 g. 
4. Interaktywna strona internetowa Lovemysalad.com – propaguje zdrową dietę i jest źródłem kuchennych inspiracji, spełnia funkcję edukacyjną (znajdują się na niej informacje o pochodzeniu produktów, ale także o różnych typach warzyw i sposobach ich przyrządzania). 
5. Beznasienna papryka – Angello™.
6. Zielone pomidory typu cherry (Sungreen) – są niewielkie (około 20 g), działki kielicha są długie i pozostają na owocach, kolor skórki zmienia się w miarę dojrzewania z ciemnozielonego na jasnozielony. 
7. Cido – suszone, kandyzowane owoce pigwowca japońskiego. 
8. Woreczki Pattruss Z – przeznaczone do pakowania świeżych produktów. Ich kształt jest trójkątny. Wyposażone są w zamknięcie, co pozwala na zachowanie świeżości niezużytej zawartości.
9. Urządzenie Yonanas Healthy Frozen Treat Maker – służy do przyrządzania deserów lodowych.
10. Sok ananasowy z małymi kawałkami tych owoców. Nie zawiera konserwantów, bogaty w witaminy, zachowujący oryginalny smak świeżego ananasa.

KR 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię