Holenderski eksport owoców i warzyw

W całym minionym roku Holendrzy wyeksportowali w sumie 5,125 mln ton owoców i warzyw z wyłączeniem cebuli do wszystkich pozostałych państw Unii Europejskiej. Dla porównania w roku 2014 była to ilość 5,297 mln ton. Poza kraje unijne, do państw trzecich wyeksportowano w sumie 407,7 tys. ton w roku 2015 i 467,7 tys. ton w roku 2014.
W pierwszej połowie bieżącego roku eksport holenderskich świeżych owoców i warzyw (bez cebuli) wyniósł w przypadku dostaw do pozostałych państw członkowskich 2,738 mln ton, a do państw trzecich niecałe 220,0 tys. ton. 
Najwięcej w pierwszej połowie 2016 roku owoców i warzyw z Holandii zaimportowała Norwegia – w sumie ponad 80,0 tys. ton, a dla porównania w całym poprzednim roku była to ilość 124,7 tys. ton. Na drugim miejscu w tegorocznym imporcie uplasowała się Szwajcaria z wynikiem 38,8 tys. ton oraz kolejno Rosja – 21,7 tys. ton oraz Białoruś – ponad 15,0 tys. ton. Dla porównania w całym 2015 roku Szwajcarzy sprowadzili 65,6 tys. ton holenderskich produktów, a Rosjanie, pomimo wprowadzonego embargo, około 38,8 tys. ton. 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPotrzeba unijnych przepisów w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych
Następny artykułFundusze na promocję w 2017

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.