Importujemy koncentrat soku jabłkowego

Sprawdzają się wiosenne prognozy analityków rynku, którzy przewidywali, że w razie wystąpienia w Europie niedoborów surowca do produkcji koncentratu soku jabłkowego (KSJ) Chiny są w stanie bardzo szybko zwiększyć swoją własną jego produkcję i wysłać ją na rynki.
Po katastrofalnych mrozach wiosennych fachowcy zastanawiali się nad  możliwymi scenariuszami rozwoju sytuacji w przetwórstwie jabłek. Hamulcem cen dla jabłek przemysłowych i europejskiego  KSJ  miały stać się owoce i koncentrat z Chin. 
Kraj ten od lat już obniża produkcję swojego koncentratu – w sezonie 2013/14 było to 642 tys. ton, w 2014/15 – 400 tys. ton, od sierpnia 2015 do lutego 2016 – 350 tys. ton. Na początku ubiegłego roku uzyskiwał za ten produkt około 1,2 $/kg. Polski koncentrat był w tym czasie nieznacznie droższy.
Jesienią bieżącego roku cena polskiego KSJ jest około 2 razy wyższa niż w ubiegłym roku. Jabłek przemysłowych skupiono mniej, niż wynoszą potrzeby. W tym czasie w Chinach pod prasy trafiło o prawie 9% więcej jabłek niż przed rokiem.
Od lipca do września państwa Unii Europejskiej sprowadziły prawie 10 tys. ton KSJ – niemal trzykrotnie więcej niż przed rokiem.
za:  pb.pl, IERiGŻ-PIB
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułElstar może się skończyć wkrótce po Nowym Roku
Następny artykułInne oblicze chryzantemy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.