Pod koniec października Komisja Europejska wpisała na listę produktów chronionych następne produkty z krajów członkowskich. Są to „AbensbergerSpargel/Abensberger Qualitätsspargel”, „Ciliegia di Vignola” oraz Aceituna Aloreña de Málaga.
Pierwszy z wymienionych to niemieckie szparagi z okolic miasta Abensberg. Białe lub fioletowe mogą mieć do 22 cm długości, zielone – 27 cm. Drugi – włoskie czereśnie są uprawiane w dwóch gminach prowincji Modena i Bolonia. Owoce przekraczają średnicę 28 mm. Trzeci produkt to hiszpańska oliwka z Malagi – w zalewie solnej, z przyprawami. Obszar ich produkcji obejmuje 19 gmin południowo-wschodniej Malagi.
Na liście znalazł się również produkt z Chin – słodka brzoskwinia „Pinggu da tao” z gór Yan Shan w pobliżu Pekinu. Wpisu dokonano na podstawie umowy o wzajemnej unijno – chińskiej ochronie produktów.
Za: FAMMU/FAPA
pg