Na Podkarpaciu można już kupować produkty regionalne

fot. P. Grel
Podkarpacie, jako pierwsze w Polsce, zarejestrowało 200. wyrobów na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Jednak dotychczas większości z nich nie można było kupić w sklepach. Teraz część z tych smakołyków trafiła do jednej z sieci spożywczych w regionie.

„W sklepach uruchomiona została specjalnie oznakowana Półka Podkarpackie Smaki z regionalną żywnością. W sumie znalazły się na niej 54 produkty tradycyjne, ekologiczne i regionalne” – zachęca do degustacji znany rzeszowski smakosz Krzysztof Zieliński.Dodał, że dotychczas większość wyrobów zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych można było spotkać i zakupić jedynie na okazjonalnych jarmarkach, festiwalach kulinarnych na stoiskach kół gospodyń wiejskich, przez co nie były ogólnodostępne i większość mieszkańców nie miała możliwości ich nawet spróbować.

Regionalne przysmaki produkowane są, bowiem najczęściej przez rodzinne, małe lub średniej wielkości firmy, a takim jest bardzo trudno przebić się ze swoimi wyrobami na sklepowe półki tzw. sieciówek. Ponadto zakładów tych często nie stać na profesjonalny marketing, promocję lub dystrybucję na większą skalę. „Stąd decyzja stworzenia Półki Podkarpackie Smaki, która oferować będzie tradycyjną, ekologiczną i regionalną żywność w całym województwie” – wyjaśnia ideę pomysłu Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, które jest organizatorem przedsięwzięcia.

Teraz można wiele z tych rarytasów znaleźć w sklepach podkarpackiej sieci sklepów spożywczych. I tak w dziale mięsnym znajdziemy wędliny czterech markowych producentów z regionu; w dziale pieczywo czekają tradycyjne chleby i ekologiczne ciastka. Są też przepyszne susze owocowe i warzywne, które świetnie sprawdzają się, jako przegryzki między posiłkami – nie tuczą, a jakie zdrowe i smaczne. Są także herbaty, miody, sanockie oleje i soki owocowe.

Półkę z podkarpackimi rarytasami uruchomiono w ramach projektu Alpejsko-Karpacki Most Współpracy, finansowanego przez Szwajcarię. Każdy produkt ma naklejkę z logiem Podkarpackie.Organizatorzy zapewniają, że z czasem asortyment będzie rozszerzany.Jacek Kałkun, zastępca dyrektora handlowego sieci sklepów spożywczych, w której znalazła się Półka Podkarpackie Smaki podkreśla, że ta sieć jest także firmą rodzimą, podkarpacką, „której szczególnie zależy na tym, aby klienci mieli dostęp do produktów wysokiej jakości, a jednocześnie wytworzonych w regionie, w którym mieszkają”.

A już w niedalekiej przyszłości podkarpackich produktów będą mogli skosztować mieszkańcy stolicy. Kałkun zapowiedział, że sieć już niedługo otworzy swój sklep w Warszawie.

za:

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł3,7 mld zł na restrukturyzację gospodarstw
Następny artykułBez ubezpieczenia – prawie bez pomocy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.