Nowa placówka naukowa pomoże producentom grzybów

W Psarach (woj. dolnośląske) otwarto we wtorek "Centrum grzybów jadalnych i leczniczych" wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. Ma się zajmować badaniami nad uprawą i ochroną, a w przyszłości również przechowywaniem grzybów uprawnych.

– W produkcji grzybów jadalnych nasz kraj ustępuje jedynie Chinom i Stanom Zjednoczonym. Nasze badania m.in. nad podłożem, ochroną przed chorobami i szkodnikami pozwolą na usprawnienie całego cyklu upraw – powiedział w trakcie otwarcia centrum profesor Eugeniusz Kołota z Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Obecnie w centrum znajdują się dwa pomieszczenia uprawne, laboratorium oraz magazyny, w przyszłości powstanie również chłodnia, w której będa prowadzone badania nad przechowywaniem grzybów. W laboratorium natomiast prowadzone będą próby produkcji mniej znanych gatunków grzybów.

Centrum będzie również służyło kształceniu studentów z kierunku ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego.

Za: pap
mp

Related Posts

None found

Poprzedni artykułEksport do Rosji – konieczne oznakowania na opakowaniach
Następny artykułSpółdzielnie szansą dla winiarzy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.