Od trzech lat spada rosyjski import jabłek

Taka tendencja jest bardzo wygodna dla rodzimych sadowników – w porównaniu do sezonu 2013-14 (początek embarga) import owoców spadł ilościowo o około 40-50% w zależności od segmentu. W 2016 roku zaimportowano do Rosji mniej: jabłek  - o 24,1%, winogron – o 24,5%, pomarańczy – o 3,1%, mandarynek – o 3,5%.
Rosjanie konsumują więcej owoców rosyjskich – ale chociaż tylko w ubiegłym roku przybyło na terenie Federacji Rosyjskiej 14,5 tys. hektarów nowych sadów,  a zbiory owoców były o 7% wyższe, niż w roku poprzednim, większość spożywanych jabłek nadal pochodzi z drzew z przydomowych nasadzeń. Analitycy wyliczają przy tym, że w ciągu ostatnich trzech lat w Rosji spadło spożycie owoców – z 64 kg na osobę w sezonie 2013/14 do 52 kg/os. w roku 2016.
O te owoce bez powodzenia konkuruje z rosyjskim rynkiem detalicznym przetwórstwo. Według danych przygotowanych przez Ministerstwo Rolnictwa FR dla Dumy Państwowej niedobory surowca do produkcji soków, dżemów itp. sięga 47,7%. Produkcja soków w Rosji w porównaniu z 2010 rokiem spadła o 43% (w 2016 r. – o 17%).
za: t-rost.ru, Rambler News Service

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDobiega końca realizacja płatności obszarowych za 2016 r.
Następny artykułO nowym prawie UE dotyczącym zdrowia roślin

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.