Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Wyroby firm z branży owocowo-warzywnej zostały uhonorowane certyfikatami ''Doceń polskie''. Godło programu zdobywają wyłącznie wyróżniające się produkty spożywcze. O prestiżu przyznanego certyfikatu świadczy honorowy patronat Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nad programem. 
 
 
 
 
W gronie laureatów XIII audytu zorganizowanego w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie'', znalazły się m.in. wyroby firmy z branży owocowo-warzywnej: pomidory, jabłka, koncentrat pomidorowy, czosnek prażony oraz przetwory warzywne. Eksperci uhonorowali także cydry.
 
Podczas każdego audytu Loża Ekspertów programu ocenia wszystkie zgłoszone artykuły spożywcze i wyróżnia te z z nich, które cechują się doskonałym smakiem, odpowiednim wyglądem i adekwatną do jakości ceną. Do certyfikacji kwalifikuje się tylko żywność posiadająca tzw. polski akcent – produkowana z rodzimych składników, wg tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju. 
 
Każdy ekspert przyznaje wyrobom punkty w skali 1-10 za wymienione atrybuty (smak, wygląd oraz stosunek jakości produktu do jego ceny).  Godło programu zdobywają tylko te z nich, którym Loża przyznała wysokie noty.  
 
Artykuły, które otrzymają maksymalną liczbę punktów zdobywają nie tylko certyfikat programu, lecz także tytuł TOP PRODUKT. Miano to jest zarezerwowane dla wyrobów najwyższej jakości, którym jurorzy przyznali same ''10''. 
 
Podczas lipcowego audytu certyfikaty programu otrzymały m.in.:
– Pomidory VEGEX Grupy Producentów,
– Dobroński cydr firmy Jantoń,
– Czosnek prażony firmy JUMBO,
– Kapusta kwaszona i ogórki kwaszone firmy JAN-SŁAB,
– pomidory odmiany Grace firmy OGRODNICTWO Łukasz Kaminiarz,
– jabłka Ligol Grupy Producentów Owoców Elita,
– fasola Jaś karłowy Zakładu Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych VITANA Jerzy Płachta,
– Koncentrat pomidorowy 30% Zakładu Handlowego ALTEX Leszek Kowalski,
– Cydr Polski Klasyczny i Cydr Polski Rumiany firmy TiM S.A,
– Buraczki tarte obiadowe, kapusta kiszona oraz ogórki konserwowe  firmy „PRIMA -AN” Spółka Jawna.
 
Wszystkie wymienione artykuły spożywcze otrzymały również tytuły TOP PRODUKT.
 
Loży Ekspertów przewodniczy Mirek Drewniak, mistrz kuchni współzałożyciel Fundacji Klubu Szefów Kuchni, autor wielu przewodników kulinarnych. W komisji oceniającej żywność zasiadają wyłącznie osoby z długoletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Jednym z członków Loży jest przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Za: Adventure Media
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułProdukcja cydru szansą na zagospodarowanie nadwyżek jabłek?
Następny artykułDroższe chińskie jabłka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.