ANR sprzedała w 2012 r. 132 tys. ha gruntów

132 tys. hektarów państwowej ziemi sprzedała w ubiegłym roku Agencja Nieruchomości Rolnych. Wpływy z tego tytułu do budżetu wyniosły ponad 2,5 mld zł. W 2013 r. ANR zamierza sprzedać 125 tys. ha - poinformowało biuro rzecznika prasowego.

Zielarstwo i terapie roślinne – nowy kierunek studiów na UP w Lublinie

Techniki uprawy i zbioru ziół oraz ich wykorzystanie w leczeniu będą mogli poznać studenci w ramach nowego kierunku "Zielarstwo i terapie roślinne", który otwiera Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

Rząd za ułatwieniami dla rolników produkujących żywność ekologiczną

Rada Ministrów przyjęła we wtorek założenia do projektu nowelizacji ustawy o rolnictwie ekologicznym. Nowe przepisy mają upoważnić ministra rolnictwa do wydania rozporządzenia dotyczącego stosowania odstępstw od warunków produkcji ekologicznej.

Wina kryzys się nie ima

To coraz modniejsza inwestycja. Polacy ulokowali już w wino ok. 150 mln zł. Prognozy są dobre. Popyt na najlepsze gatunki stale rośnie, a podaż jest mocno limitowana.

Nielekko grupom

Zdaniem Mirosława Maliszewskiego – prezesa Związku Sadowników RP – grupom producenckim może zabraknąć funduszy na dokończenie poczynionych inwestycji. To największy ze stojących przed nimi problemów, który pojawił się po wiosennej decyzji KE w sprawie redukcji finansowania grup.

10 procent rynku wina należy do dyskontów

Liderem sprzedaży wina pozostaje Ambra z udziałem szacowanym na 22 proc., natomiast udział dyskontów wynosi około 9,5 proc. i stale rośnie - podaje gazeta.pl.

Zagospodarowano 90 proc. środków z PROW

Zagospodarowano już ponad 90 proc. środków z 70 mld zł przeznaczonych na Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Rolnikom i przedsiębiorcom wypłacono 42,7 mld zł - poinformowała ARiMR.

Przetwórcy będą organizowali produkcję sadowniczą?

Zdaniem Juliana Pawlaka – prezesa Krajowej Unii Producentów Soków – przetwórcy muszą zająć się organizowaniem produkcji owoców dla przemysłu. Rosną bowiem moce przerobowe zakładów przetwórczych, a maleje ilość surowca.

Co piąte warzywo ekologiczne – ze świętokrzyskiego

Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, w które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych - wynika z raportu Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

89,3 proc. rolników nie planuje zwiększać powierzchni upraw

W pierwszej połowie 2013 roku 89,3 proc. gospodarstw rolnych nie planuje zwiększać powierzchni użytków rolnych - wynika z badania koniunktury w gospodarstwach rolnych przeprowadzonego w grudniu ubiegłego roku przez GUS.