160 mln hektarów upraw GMO

Z roku na rok na świecie rośnie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych. Ich areał zwiększył się w 2011 r. do ok. 160 mln ha, czyli o 8 proc. wobec 2010 r.

W Polsce potrzebne są małe gospodarstwa ogrodnicze

W naszym rolnictwie od zawsze przeważały i nadal dominują małe gospodarstwa rolne. Udział gospodarstw z powierzchnią do 5 hektarów wynosił: 1931 - 64,2%; 1950 - 57,0%; 1960 - 63,2%; 2002 - 72,4%; 2010 - 69,3%. Ze względu na wyższą pracochłonność oraz intensywność produkcji owoców i warzyw, zawsze mniejsze były gospodarstwa ogrodnicze. W 1961 roku tylko 0,7% gospodarstw miało powierzchnię powyżej 3 hektarów, zaś aż 86,6% poniżej 0,5 hektara. Podobna struktura mogła być w gospodarstwach warzywniczych.

Partnerzy Kiku

Firmy Delta Agrar z Serbii i Core z Południowej Afryki podpisały umowę na produkcję i promocję odmiany jabłoni Kiku. Są one 25 i 26 partnerem Kiku na świecie.

Woda ze słońca w każdym domu

Od 1 stycznia 2015 r. wszystkie nowe i remontowane budynki będą miały kolektor słoneczny, wiatrak, pompę cieplną lub fotoogniwo – informuje "Dziennik Gazeta Prawna".

Banki spółdzielcze przed wyzwaniem

27 lipca w Kancelarii Prezydenta odbyło się seminarium  "Model Rozwoju Banków Spółdzielczych". Warto w tym miejscu przypomnieć, że rok 2012 jest Międzynarodowym Rokiem Spółdzielczości.

Upały i burze

Sobota i niedziela będą upalne – nawet na Pomorzu temperatura może osiągnąć 30, a niemal w całym kraju dojdzie do 32-33 stopni.

Remanent końcowy

USDA opublikowała dane korygujące dotyczące zbiorów owoców na świecie w sezonie 2011/12. W stosunku do poprzednich szacunków nieznacznie zmniejszono zbiory chilijskie i argentyńskie.

Obroty na rynku ogrodniczym Chorwacji

Kraj ten już za pół roku stanie sie kolejnym członkiem Unii Europejskiej. Warto rzucić okiem na tendencje w handlu owocami i warzywami Chorwacji.

Prognozy zbiorów

Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych  prezentuje swoją   trzecią wstępną prognozę 8 gatunków owoców opracowaną w oparciu o informacje autora i 7 niezależnych ekspertów uzyskane od około 400 sadowników posiadających większe i dobrze pielęgnowane sady i plantacje owoców jagodowych.

Radiacja szerzej dopuszczona

Służby Ministerstwa Rolnictwa USA rozszerzyły strefę, w której dozwala się na wykorzystanie promieniowania radioaktywnego przy przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego.