Polski import z Holandii

W 2016 roku Holendrzy dostarczyli na polski rynek według danych Eurostat  379 tys. ton owoców i warzyw. To w porównaniu z rokiem 2015 o zaledwie 1% mniej – wówczas import z Holandii wyniósł 382,6 tys. ton. Ze wspomnianej ilości 379,0 tys. ton zaledwie, zdaniem unijnego źródła, 92,8 tys. ton to eksportowane holenderskie produkty, pozostałe ponad 286,0 tys. ton to produkty ogrodnictwa reeksportowane przez Holendrów.
W imporcie z Holandii dominowały banany z wynikiem 44,3 tys. ton oraz cebula – prawie 39,0 tys. ton. Ponadto sporo z Holandii sprowadziliśmy pomidorów – 38,8 tys. ton, gruszek – prawie 27,0 tys. ton, cytryn – 22,6 tys. ton, pomarańczy – 20,8 tys. ton oraz 18,5 tys. ton winogron, 18,3 tys. ton marchwi i niecałe 17,0 tys. ton grapefruitów oraz papryki słodkiej. 
za: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułEksport polskiej pieczarki na unijny rynek
Następny artykułNa Ukrainie ogrzewali uprawy melonów. Na rynku brakuje warzyw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.