Celem Kongresu, jak piszą jego organizatorzy, jest integracja branży rolno-spożywczej, stworzenie platformy dyskusyjnej oraz promocja polskiej żywności i osiągnięć sektora. Kongres skupia wielu partnerów merytorycznych reprezentujących organizacje branżowe, Izby Rolnicze, instytuty naukowe oraz organy szczebla samorządowego i krajowego. Patronem honorowym ogólnokrajowej inicjatywy jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Agencji Rynku Rolnego, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektor Sanitarny.
19 maja w hotelu Radisson w Warszawie po raz drugi spotkają się przedstawiciele sektora, gotowi do rozmów i dyskusji o aktualnych problemach, wyzwaniach i szansach rozwoju rolnictwa, obszarów wiejskich i branży spożywczej. Wydarzeniu patronuje Wojewoda Mazowiecki Jacek Kozłowski, Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
W debacie otwierającej pod hasłem „Branża rolno-spożywcza motorem napędowym polskiej gospodarki” udział wezmą między innymi przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego i Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego, Waldemar Pawlak – prezes Fundacji Polski Kongres Gospodarczy, Wiesław Różański – prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Andrzej Szumowski – prezes Stowarzyszenia Polska Wódka, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.
Po debacie otwierającej odbędą się dwie sesje paneli tematycznych. W pierwszej z nich, jednocześnie odbywać się będą dyskusje o tematyce: „Rolnictwo i obszary wiejskie na Mazowszu”, „Eksport i promocja polskiej żywności”, „Potęga polskiego rolnictwa”. Natomiast w drugiej: „Jakość i bezpieczeństwo żywności” oraz „Polski rolnik – nowoczesny biznesmen i manager”.
Początek spotkania godz. 10.00
Źródło: materiały organizatora