Pomidorowa potęga – Włochy

W tym kraju produkowane jest 13% światowego i 44% europejskiego koncentratu pomidorowego oraz owoców w zalewie – całych i krojonych. Plantacje polowego pomidora zajmują powierzchnię prawie 69 tysięcy hektarów, zaś wartość rynku pomidorów w puszkach przekracza 3,2 mld euro.
Według ustaleń Narodowego Stowarzyszenia Warzyw Przemysłowych (ANICAV) w ubiegłym roku Włosi wyprodukowali 5,1 mln ton koncentratu – o 5,5% mniej niż w poprzednim, a to ze względu na niekorzystne warunki pogodowe w niektórych regionach upraw.
 
Te dzielą się na dwa bloki – północny obejmuje prowincje Parma, Piacenza i Ferrara, zaś południowy – Foggia, Caserta, Potenza. Na północy sezon był udany, z zebranych tam pomidorów wyprodukowano 2,8 mln ton produktów końcowych (+6% wobec 2015 r.), a na południu – 2,3 mln ton (-13%).
 
Plantatorzy tworzą kooperatywy i związki swoich zrzeszeń – zarówno po to, by zyskać lepsze warunki przy zespołowych zakupach środków produkcji, jak i by skuteczniej zabiegać o swoje branżowe interesy. Nie chodzi tylko o negocjacje cenowe. Włoskimi pomidorami interesuje się włoska mafia, firmy zapewniające pracowników najemnych i wielu konkurentów z branży podszywających się pod włoskie marki produktowe. Związek włoskich rolników Coldiretti nagłaśnia te przestępstwa, stara się aktywizować służby państwa do ochrony zarejestrowanych nazw i certyfikatów rodzimych produktów. Organizacje producenckie bacznie obserwują też handel międzynarodowy – za największe zagrożenie dla swojej produkcji uznają ciągle rosnący  import koncentratu pomidorowego z Chin. 
 
W ubiegłym roku włoscy plantatorzy i przetwórcy wspólnie ustalili poziomy cen pomidorów przemysłowych. Na północy kraju określono ją na 85,2 €/t, na południu – na 87 €/t za owoce odmian okrągłych i 97 €/t odmian o owocach wydłużonych.
 
Stąd skala wysiłków marketingowych mających przekonać globalnego konsumenta, że nie masz pomidorów z puszki nad włoskie. Eksport z Italii wyniósł w ubiegłym roku 1,8 mln t (1,7 mld USD). Głównymi odbiorcami są Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Stany Zjednoczone, Japonia. Włochy również importują takie produkty –  w 2015 roku sprowadzili ich 180 tys. ton. 
 
Polska w ostatnich latach importuje rocznie z Włoch około 28-29 tys. ton puszkowanych pomidorów wartości 22-25 mln USD. W pierwszym półroczu 2016 roku sprowadziliśmy 19 tys. ton tych przetworów za sumę około 14,4 mln USD.
 
za: GAIN, Coldiretti
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRośnie spożycie truskawek w państwach Unii Europejskiej
Następny artykułLimity środków na udzielenie kredytów w I półroczu 2017 r.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.