Rośnie spożycie truskawek w państwach Unii Europejskiej

Tuskawki to jedne z najchętniej spożywanych owoców przez Europejczyków, którzy w ciągu roku zjadają ich 1,2 mln ton. Na wzrost ich popularności wpływają m.in. nowe odmiany, wydłużenie okresu produkcji oraz nowe trendy konsumenckie.
Jak podaje hortibiz, największe spożycie truskawek notowane jest we Włoszech, Niemczech i w Wielkiej Brytanii, gdzie co roku statystyczny mieszkaniec konsumuje ich 3 kg. O połowę mnie zjadają Hiszpanie, Holendrzy i Francuzi. Największy wzrost spożycia (+31 proc.) od 2000 r. zaobserwowano we Włoszech.
 
Główny obszar produkcji to Andaluzja (95 proc. hiszpańskiej produkcji truskawek), z czego 90 proc. owoców jest eksportowanych. Głównie do Niemiec (30 proc.), Francji (20 proc.) i Wielkiej Brytanii (13 proc.).

RS 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolski import owoców i warzyw w 2016 roku
Następny artykułPomidorowa potęga – Włochy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.