Celem programu będzie promowanie wśród dzieci zdrowej diety, bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne.
Program będzie skierowany do uczniów szkół podstawowych. Dzieciom zostaną przekazane bezpłatnie świeże owoce i warzywa oraz soki, a także mleko i przetwory mleczne. Dzieci będą również uczestniczyły w działaniach edukacyjnych realizowanych przez szkoły na temat zdrowego odżywiania oraz pochodzenia i uprawy udostępnianych produktów. W ramach realizacji programu będą prowadzone działania promocyjne. Program będzie podlegał ewaluacji.
Łączny budżet programu na rok szkolny 2017/2018 wyniesie 242,9 mln zł, w tym114,8 mln zł z budżetu UE oraz 128,1 mln zł z budżetu krajowego. Polska jest jednym z największych beneficjentów programu w UE – pod względem przyznanego budżetu plasuje się na 4 miejscu (za Niemcami, Francją i Włochami).
Programy szkolne były bardzo popularne. Produkty cieszyły się dużym powodzeniem wśród dzieci. Ponadto programy wspierały producentów rolnych i przetwórców, ponieważ w ich ramach była nabywana duża ilość mleka oraz owoców i warzyw. W programie „Owoce i warzywa” w szkole uczestniczyło 98% dzieci z grupy docelowej, czyli ponad 1,3 mln dzieci z około 12 tys. szkół podstawowych. Natomiast w programie „Mleko w szkole” brało udział ok. 2,5 mln dzieci z ok. 14,5 tys. placówek (w tym ponad 12 tys. szkół podstawowych).
Program dla szkół będzie realizowany przez ARR, podobnie jak dotychczasowe programy szkolne, a następnie zadanie to zostanie przejęte przez KOWR. Wypłaty środków będzie dokonywała ARiMR jako agencja płatnicza.
Źródło: MRiRW