Rynek owoców jagodowych. Polska na tle innych

Owoce jagodowe

Światowa produkcja malin wynosi 420-440 tys. ton (dane z 2014-2016 r) z czego największy udział ma tutaj Europa (57 proc.), a następnie Ameryka Północna (27 proc.) i Ameryka Południowa (7 proc.)

Na naszym kontynencie to Polska jest liderem z produkcją na poziomie ok. 93 tys. ton. Na drugim miejscu jest Serbia (75,6 tys. ton) a na trzecim Wielka Brytania (17 tys. ton.)

Światowa produkcja truskawek w 2015 r. wynosiła 8 mln ton. Tu liderem jest Azja (49 proc. udziału) a następnie Ameryka Północna i Środkowa (23 proc. udziału) oraz Europa (20 proc.). Europejskim liderem jest Turcja – 376 tys. ton, a kolejni ważni producenci to Hiszpania (344 tys. ton), Polska (199 tys. ton) i Niemcy (170 tys. ton).

W przypadku czarnej porzeczki światowa produkcja wynosi 200 tys. ton, z czego 94 proc. Pochodzi z Europy. Polska przoduje w produkcji tych owoców – 105 tys. ton, a na drugim miejscu jest Ukraina (33,5 tys. ton) oraz Wielka Brytania (12 tys. ton).

Globalna produkcja borówki wysokiej to 650 tys. ton (dane z 2016 r.), w czym udział 53 proc. ma Ameryka Północna, 24 proc. Ameryka Południowa a Europa 12 proc. Na naszym kontynencie najwięcej produkuje Hiszpania (27 tys. ton), Polska (14 tys. ton) oraz Niemcy (9,5 tys. ton).

Źródło: ZSRP

RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKolejny finał AgroLigi za nami
Następny artykułPrezydent na Gali Agroligi: eksport polskiej żywności notuje rekordy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.