Sektor rolno-spożywczy górą

Polska żywność
Na ogólną sytuację społeczno-gospodarczą naszego kraju coraz silniejszy wpływ wywiera słabnąca koniunktura na światowych rynkach oraz malejący popyt krajowy. Są jednak pewne obszary, na które niekorzystne uwarunkowania tak dotkliwie nie oddziałują. Należy do nich sektor rolno-spożywczy.
W okresie styczeń-lipiec 2011 r. produkcja sprzedana przemysłu była o 6,4 proc. większa niż przed rokiem, a po siedmiu miesiącach 2012 roku już tylko o 4,1 proc. Przyspieszyło natomiast w tym czasie tempo wzrostu produkcji artykułów spożywczych (stanowiących już około 16 proc. produkcji przemysłowej) z 3,3 proc. do 7,6 proc. Wzmocnienie pozycji polskich producentów i eksporterów żywności nie byłoby możliwe, gdybyśmy nie osiągnęli przewag konkurencyjnych nad producentami z innych krajów, oferując produkty odpowiadające oczekiwaniom konsumentów – lepsze i tańsze, a przede wszystkim bezpieczniejsze od oferty konkurencji (tu jesteśmy w ścisłej czołówce światowej!). Duża w tym zasługa wsparcia finansowego z funduszy unijnych, a także napływu bezpośrednich inwestycji zagranicznych. Łączny transfer środków, w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, do sektora gospodarki żywnościowej, od momentu akcesji do końca lipca br., wyniósł ponad 23,2 mld EUR. Pozwoliło to m.in. na znaczne przyspieszenie procesu modernizacji gospodarki żywnościowej.
Za: PARKIET
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSzklarnie dla materiału VF
Następny artykułTechnologia ULO i związane z nią ryzyka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.