Bułgarski sektor produkcji żywności. Jak wygląda?

Według bułgarskich statystyk sektor produkcji  żywności i napojów stanowi około 18% całkowitej produkcji przemysłowej kraju. Zatrudnia około 100 tysięcy osób (20% wszystkich zatrudnionych w przemyśle). W 2016 roku przemysł spożywczy, na który składa się około 5800 firm został wyceniony na około 5 mld US $.
Głównymi partnerami dla bułgarskiego przetwórstwa rolnego są obecnie państwa członkowskie UE (ponad 70% całkowitego handlu artykułami rolnymi) oraz kraje sąsiadujące  i (nadal) Rosja. Handel z krajami Wspólnoty Niepodległych obniżył się o 6,6% w ujęciu rocznym w 2015 z Rosją spadł o 12,5%. 
Przeciętne spożycie na mieszkańca najbardziej nas interesującej kategorii produktów ogrodniczych w ubiegłym roku wynosiło: owoce 49,0 kg (rok wcześniej – 47,6 kg), warzywa 70,0 kg (68,4 kg), ziemniaki 27,5 kg (28,1 kg). Siła nabywcza Bułgarów (ilości produktów możliwych do kupienia za średni roczny dochód na mieszkańca) wynosiła w roku 2016 (w nawiasie rok poprzedni): chleb – 3988 kg (3817 kg), ziemniaki – 5736 kg (5959 kg), pomidory – 2745 kg (2627 kg), ogórki – 2820 kg (2627 kg), jabłka – 3867 kg (3674 kg).
za: nsi.bg
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł80 procent rolników zna pojęcie rolnictwa zrównoważonego
Następny artykułGUS prognozuje niższe zbiory w sadach, ale za wcześnie na szacunek strat

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.