Skandynawowie importują coraz więcej owoców i warzyw

Przez ostatnie trzy lata import owoców i warzyw przez kraje skandynawskie stabilnie wzrastał. Przez wspomniany okres wartość importu warzyw przekroczyła sumę 1,74 mld euro, a owoców 2,77 mld euro. W ujęciu ilościowym od roku 2013 zanotowano 8% wzrost importu warzyw i 5% dla owoców.
Na czele największych importerów owoców i warzyw wśród omawianej grupy państw są Szwecja i Norwegia. W roku 2015 Szwedzi zaimportowali łącznie 768,8 tys. ton owoców o wartości 1,03 mld euro oraz 522,1 tys. ton warzyw za sumę 627,4 mln euro. Norwegia zajęła drugie miejsce z wynikiem 446,2 tys. ton warzyw o wartości 548,8 mln euro oraz 543,3 tys. ton owoców za 904,7 mln euro. 
 
Przy czym należy wspomnieć, iż w obydwu przypadkach to wolumen łącznych dostaw, a nie tylko z państw Unii Europejskiej. W przypadku Szwecji największym zainteresowaniem w dostawach cieszą się pomidory –prawie 90,0 tys. ton, ziemianki oraz marchew. Podobna sytuacja ma miejsce także w przypadku Norwegii – tu również pomidory są najważniejszą pozycją w imporcie, tuż za nimi znajdują się kalafiory i kapusty. 
 
Największym eksporterem na norweski rynek pozostaje Hiszpania, skąd Norwegowie sprowadzają przede wszystkim owoce cytrusowe –niemal 130,0 ty. ton oraz gruszki – ponad 111,0 tys. ton. W przypadku dostaw do Szwecji dominują  zarówno owoce jak i warzywa z Holandii. 
 
źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułYello® – nowa marka jabłek
Następny artykułMniej jabłek we Francji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.