Słoweńcy preferują jabłka

fot. P. Grel
Jak wynika z najnowszych danych, w minionym roku w Słowenii zebrano łącznie 92,0 tys. ton jabłek – to o prawie 1/4 więcej wobec roku poprzedniego, a na bieżący 2014 rok szacowane są zdecydowanie mniejsze zbiory - nawet na poziomie 68,0 tys. ton.
W Słowenii znakomita większość zbieranych jabłek to owoce deserowe przeznaczane do bezpośredniej konsumpcji, a jedynie niewielki odsetek kierowany jest do przetwórstwa. Kraj ten jest większym importerem niż eksporterem jabłek, za to ostatnie lata pokazują, jak dużym na tle Unii Europejskiej jest konsumentem tych owoców. W minionym roku średnio na 1 obywatela spożycie jabłek wyniosło 32 kg – co średnio daje około pół jabłka spożywanego w Słowenii przez każdą osobę dziennie. Dla porównania średnie spożycie jabłek liczone dla wszystkich obywateli UE 28 wynosi rocznie około 20 kg.

Największą popularnością w Słowenii cieszy się odmiana Idared, natomiast w całej Unii Golden Delicious. 

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWina z krakowskiej winnicy nagrodzone w Paryżu
Następny artykuł„E” dla owoców

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.