Unijny eksport warzyw i owoców

warzywa i owoce
Według najnowszych danych, łączny wolumen eksportu owoców i warzyw wewnątrz Unii Europejskiej wyniósł w całym minionym roku 29,961 mln ton, a poza kraje unijne, do państw trzecich 4,913 mln ton. Dla porównania w pierwszym półroczu bieżącego roku państwa unijne wyeksportowały między sobą 15,370 mln ton owoców i warzyw, a na rynki trzecie 2,478 mln ton. 
 
 
Największym odbiorcą unijnych produktów ogrodnictwa była w omawianym okresie Białoruś z wynikiem 1,560 mln ton w całym poprzednim roku i 609,0 tys. ton w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku. Na drugim miejscu uplasowała się Szwajcaria, a na trzecim Norwegia. 
 
W eksporcie przede wszystkim dominowały jabłka z wynikiem 4,296 mln ton, z czego 1,736 mln ton wysłano do państw pozaunijnych. Na drugim miejscu znalazły się pomidory z wynikiem 2,996 mln ton, w tym poza kraje unijne jedynie 202,0 tys. ton. Kolejne miejsce w wysyłce zajęły pomarańcze z wynikiem 2,812 tys. ton, banany – 2,651 mln ton, cebula – 2,138 mln ton oraz mandarynki – 2,006 mln ton i 1,572 mln ton brzoskwinie i nektarynki. Pierwszą dziesiątkę najpopularniejszych w eksporcie owoców i warzyw z UE zamykają słodka papryka z wynikiem 1,390 mln ton oraz ogórki – 1,275 mln ton. 
 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł„Cięcie i formowanie jabłoni” z holenderskim doradcą
Następny artykułŚwiąteczny kiermasz przed gmachem Ministerstwa Rolnictwa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.