W Broniszach droższe jabłka i warzywa

Choć owoców i warzyw na rynku hurtowym w Broniszach jest pod dostatkiem, to trzeba za nie zapłacić więcej niż przed rokiem. Tańsze są natomiast jesienne truskawki i borówki amerykańskie.

Na rynku hurtowym oferowane są już wszystkie odmiany jabłek. Nadal bardzo chętnie kupowane są letnie odmiany, które pochodzą z chłodni. Najwyższe ceny osiągają wczesne odmiany, takie jak Delikates i Celesta – do 40 zł za 15 kg (2,66 zł za kilogram). Pozostałe odmiany kosztują od 15 zł do 25 zł za 15 kg skrzynkę. Najwięcej trzeba zapłacić za jabłka przeznaczane na przetwory (Antonówka). W porównaniu z cenami sprzed roku jabłka kosztują od 25 do 60 proc. więcej. – Tegoroczne owoce są znacznie drobniejsze niż w latach poprzednich, jest to spowodowane suszą – zaznacza rzecznik Bronisz Małgorzata Skoczewska.

Gruszki Klapsa pochodzą już z chłodni i są w ofercie hurtowej; kosztują 3-4 zł/kg czyli ok. 10 proc. więcej niż przed rokiem. Odmiana Konferencja jest w cenie 2 -3,10 zł za kilogram, co oznacza wzrost o 1/3 w porównaniu z ceną sprzed roku.

Sporo jest jeszcze, jak na tę porę roku, borówek amerykańskich, truskawek i malin. Dwa pierwsze gatunki są tańsze, porównując aktualne ceny z tymi sprzed roku. Truskawki od 10 zł do 14 zł, borówki 16-22 zł za kilogram. Drogie są jesienne maliny, cena kilograma w ofercie hurtowej waha się od 14 do 18 zł. Śliwek jest stosunkowo dużo, ceny umiarkowane – od 1,5 do 4 zł za kilogram.

Droższe niż w ubiegłym roku są warzywa. Powodem jest susza i mniejsze tegoroczne zbiory. Według wstępnych szacunków GUS, warzyw gruntowych będzie około 16 proc. mniej niż przed rokiem. Największy spadek plonów, prawie 20 proc. będzie w uprawach kapustnych. To już przekłada się na cenę kapusty na rynku w Broniszach. Jest ona obecnie sprzedawana w cenie od 90 groszy do 1,20 zł za kilogram, co oznacza prawie dwukrotny wzrost cen w porównaniu z cenami z 2014 roku.

Ceny kalafiorów są wyższe o 30-80 proc., kosztują one 2,75-4 zł za sztukę. Drożeją ogórki gruntowe i pomidory. Ceny pomidorów gruntowych wahają się od 1,1 do 2 zł za kilogram, szklarniowe to wydatek rzędu ok. 5 zł/kg; za ogórki gruntowe trzeba zapłacić 1,50 do 4 zł/kg.

Ze względu na okres zbiorów warzyw korzeniowych i ziemniaków spore są dostawy marchwi, pietruszki, buraków i ziemniaków. Marchew kosztuje 1-1,40 zł za kilogram; cebula – 0,9-1,20 zł/kg, jest one dobrej jakości, ale drobna – jest to też wpływ suszy.

Ziemniaki konsumpcyjne odmiany Irga kosztują na rynku w Broniszach od 85 groszy do 1 zł za kilogram, co w porównaniu z ubiegłym rokiem, oznacza prawie 2 krotny wzrost ceny. GUS ocenia, że będzie ich o 20 proc. mniej niż w ub. r., więc nie należy spodziewać się spadku ceny.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Krakowie rozpoczął się 125 rok studiów rolniczych
Następny artykułChłodno…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.