Ich początkiem było studium rolnicze na Uniwersytecie Jagiellońskim, na „własny garnuszek” krakowska uczelnia rolnicza przeszła 63 lata temu, w 1953 roku. Najpierw była to wyższa Szkoła Rolnicza, potem Akademia Rolnicza, obecnie – Uniwersytet Rolniczy. 7 października JM Rektor prof. dr hab. Włodzimierz Sady uroczyście zainaugurował kolejny rok akademicki tej uczelni.
Na 26 kierunkach (55 specjalności) rok rozpocznie ponad 10,7 tysiąca studentów. Tegorocznymi nowościami w ofercie nauczania krakowskiej uczelni są, między innymi, sztuka ogrodowa, dietetyka oraz anglojęzyczny kierunek ogrodnictwo (II stopień studiów, realizowany wspólnie ze słowackim Uniwersytetem Rolniczym w Nitrze i czeskim Uniwersytetem Grzegorza Mendla w Brnie). Pierwszy rok nauki na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie rozpocznie 2138 studentów. Największym zainteresowaniem kandydatów na studia cieszyła się dietetyka – o miejsce na tym kierunku walczyło ponad 13 kandydatów.
Zapraszamy do naszej galerii zdjęć.
pg