Włoski eksport winogron

fot. P. Grel
W minionym roku Włosi wyeksportowali w sumie 439,5 tys. ton winogron wobec 500,2 tys. ton rok wcześniej. Około 399,0 tys. ton stanowiła wysyłka do pozostałych państw unijnych, a 40,8 tys. ton do państw trzecich. To niejedyny sukces Włochów w obszarze uprawy i przetwórstwa winogron - stali sie największymi w Europie producentami wina.
Największym importerem włoskich owoców były w omawianym okresie minionego roku Niemcy z wynikiem 101,3 tys. ton oraz Francuzi – 93,2 tys. ton. Ponadto spore ilości włoskich winogron trafiły do Polski – prawie 48,0 tys. ton, Hiszpanii – 27,6 tys. ton oraz Czech – 19,8 tys. ton. Wśród państw pozaunijnych największym odbiorcą była Szwajcaria z wynikiem 19,3 tys. ton.
 
W bieżącym roku włoscy winiarze też mają powód do dumy – wyprzedzili Francuzów w produkcji wina. Organizacja włoskich rolników Coldiretti ocenia tegoroczną włoską produkcję na 48,9 mln hektolitrów, podczas gdy dane Komisji Europejskiej mówią o 46,6 mln hektolitrów we Francji. Trzecie miejsce przypadło Hiszpanii z produkcją 36,6 mln hektolitrów.

Źródło: FAMMU/FAPA, Prime
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPiknik brokułowy w Brukach Unisławskich
Następny artykułPomoc suszowa – wypłaty skorygowane do 81 proc.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.