Wyrok WSA w sprawie określenia „Wiejskie Pyszności”

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie wyrokiem o sygnaturze VI SA/Wa 2028/14, oddalił skargę jednego z producentów, dotyczącą stosowania określenia Wiejskie Pyszności  w odniesieniu do produktów zawierających w swoim składzie substancje dodatkowe.
 
Dotychczas, Główny Inspektor JHARS kwestionował tego typu oświadczenia na produktach zawierających w swoim składzie dodatki do żywności stojąc na stanowisku, iż oznakowanie takie wprowadza konsumenta w błąd, sugerując specjalne właściwości środków spożywczych.
 
Jak zaznaczył w uzasadnieniu wyroku WSA: określenie „wiejski” sugeruje, iż produkty zostały wyprodukowane przy użyciu tradycyjnych składników stosowanych do tego typu wyrobów. W związku z tym odznaczają się walorami smakowymi charakterystycznymi dla produktów wytwarzanych w wiejski prosty sposób bez użycia białka sojowego, białka wieprzowego i dozwolonych substancji dodatkowych (…). Ponadto wiejskie produkty cechowało wędzenie a nie dodatek aromatu dymu wędzarniczego. Pojęcie „wiejski” odnosi się do szeregu cech charakteryzujących produkcję, w której nie stosuje się dozwolonych substancji dodatkowych w celu uzyskania określonego rodzaju wędlin odznaczających się ustalonym przez producenta smakiem, wyglądem i składem.
 
Tym samym WSA potwierdził stanowisko Głównego Inspektora JHARS, zgodnie z którym określenie „wiejski”  w przypadku produktów zawierających substancje dodatkowe stanowi naruszenie prawa żywnościowego.

za: ijhars.gov.pl
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDoją Unię na ekologiczne uprawy?
Następny artykułNIK: rolnicy sadzili drzewa, by zdobyć dopłaty, a nie zebrać plony

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.