Wzrost cen żywności może być niższy, ale podrożeją owoce

Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenili, że w bieżącym roku ceny żywności nie wzrosną aż tak, jak się wcześniej spodziewano. Na pewno podrożeją jednak owoce.

„Po spadku cen żywności w marcu ceny detaliczne żywności w kwietniu nie zmieniły się. Może to wskazywać, że wzrost cen detalicznych żywności w 2017 r. nie będzie tak dynamiczny, jak się spodziewano, po długotrwałym procesie relatywnego jej tanienia. Zimna i deszczowa wiosna doprowadzi do zmniejszenia produkcji owoców z drzew i roślin wcześniej kwitnących, nie tylko w Polsce. Może to skutkować znacznym wzrostem cen owoców i przyspieszyć dynamikę cen całej żywności” – napisano w raporcie.

W ocenie Instytutu w najbliższych miesiącach można spodziewać się niewielkiej poprawy rynkowych uwarunkowań produkcji rolniczej. „Sprzyjać temu powinny rosnące wraz z poprawą sytuacji dochodowej konsumentów ceny detaliczne żywności, poprawa koniunktury na światowych rynkach surowcowych, a także sezonowe spadki podaży większości produktów roślinnych i możliwe sezonowe wzrosty cen skupu trzody chlewnej i drobiu” – napisano.

Jednocześnie IERiGŻ ocenia, że w 2017 r. utrzymają się relatywnie niskie ceny zbóż, które będą się wahać w granicach cen z bieżącego sezonu. „Zwłaszcza, że także w Polsce zbiory mogą być większe niż przed rokiem. Być może pozwoli to odbudować częściowo bardzo niskie zapasy. O tym zadecyduje jednak wielkość eksportu” – dodano.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNajwiększa prezentacja polskiej żywności w USA
Następny artykułCebula z rozsady

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.