Zwiększa się eksport ukraińskich warzyw

W ostatnich dwóch latach ukraińscy producenci i eksporterzy coraz śmielej penetrują zagraniczne rynki. Eksport warzyw wręcz się zwielokrotnia – należy jednak pamiętać, że rośnie od z poziomów bliskich zera.
W pierwszych trzech miesiącach 2013 roku eksport ukraińskich pomidorów szklarniowych wzrósł z 574 ton (rdr) do 813 ton (1,5 razy). W podstawowych gatunkach warzyw – wzrost jest jeszcze wyraźniejszy: kapusta biała z 1,1 tys. t do 2,1 tys. t (prawie dwukrotny wzrost), ziemniak – z 1,2 tys. t do 7,0 tys. t (5,5 razy), marchwi, buraka ćwikłowego, rzodkwi, selera i rzepy ze 119 ton do 8,8 tys. t (75 razy), wreszcie cebuli – z 285 ton do 36,4 tys. ton (127 razy więcej). 
 
Aleksander Bielenkij, Kijów 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPrzyroda nadrabia straty
Następny artykułBędzie tysiąc hektarów nowych winnic

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.