765×200-prenumerata-mpssad-2020

Ukraiński eksport: Rumunia alternatywą dla białoruskiego rynku

Owoce i warzywa w sklepie
Zdjęcie poglądowe
Rumuński rynek stanowi dla ukraińskich eksporterów owoców i warzyw dobrą alternatywę dla Białorusi i Polski ze względu na uproszczony system logistyczny i wysoki poziom importu.

Znaczna część produkcji ukraińskich jabłek znajduje się na granicy z Rumunią. Mając to na uwadze, koszt logistyki przy eksporcie do Rumunii jest tańszy niż do Polski, a dostawa z wielu regionów Ukrainy do Rumunii będzie tańsza niż na Białoruś. Ponadto zainteresowanie ukraińskich eksporterów rynkiem rumuńskim tłumaczy wysoki wskaźnik penetracji sieci supermarketów Rumunii i wysoka sprzedaż owoców oraz warzyw przez te sieci.

Rumunia jest teraz importerem netto owoców i warzyw, w szczególności kupuje rocznie za granicą około:

  • 100 tysięcy ton jabłek,
  • 50-80 tysięcy ton cebuli,
  • do 30 tysiąc ton kapusty,
  • 50-80 tysięcy ton pomidorów,
  • tyle samo marchwi,
  • do 40 tysięcy ton słodkiej papryki,
  • 160 tysięcy ton ziemniaków,
  • 25 tysięcy ton arbuzów
  • 12 tysięcy ton śliwek

Pierwszą trudnością do pokonania przez Ukraińców na rynku Rumunii jest to, że dziś Ukraina nie jest znana na rynku rumuńskim, a ukraińscy eksporterzy nie mają pozytywnej reputacji i zaufania – „wszyscy myślą, że wszystko można kupić za darmo”.

Ponadto w Rumunii prawie nie ma segmentu produktów premium. Na przykład jabłko „premium” to po prostu jabłko posortowane we Włoszech, ale kosztuje w detalu ponad 2 euro. Dlatego jest alternatywą dla rynku białoruskiego, gdzie wymagania już są wyższe.

Piotr Grel
za: ukrainefood.org.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię