77,6 mln ton jabłek wyprodukują sadownicy na świecie w tym sezonie

12 grudnia USDA zaprezentowała najnowsze dane dotyczące produkcji jabłek w sezonie 2016/2017 na świecie. Wstępne dane szacunkowe zakładają wzrost zbiorów o 1,2 mln ton do wielkości 77,6 mln ton.

Większa globalna produkcja to efekt przede wszystkim większych zbiorów w Chinach – dokładnie o 900,0 tys. ton. W poprzednim sezonie było to 42,6 mln ton, a w sezonie 2016/2017 to wielkość nawet 43,5 mln ton. O 100,0 tys. ton mniej niż w poprzednim sezonie wyniosą zbiory w UE 28 – około 12,59 mln ton oraz o 100,0 tys. ton więcej w USA – 4,64 mln ton.

Wielkość globalnej konsumpcji oszacowano na 65,8 mln ton wobec nieco ponad 65,0 mln ton sezon wcześniej. Oczywiście najwięcej owoców spożyte zostanie w Chinach – 37,88 mln ton oraz w krajach unijnych – 7,5 mln ton.

Do przetwórstwa skierowane zostanie około 11,21 mln ton jabłek, a wyeksportowane niecałe 6,6 mln ton, Przy czym najwięcej z państw unijnych – 1,6 mln ton i z Chin – 1,3 mln ton. Globalny import oszacowano na 6,2 mln ton, a najwięcej jabłek jak zawsze zakupi Rosja – ponad 0,7 mln ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPogarsza się opłacalność produkcji owoców i warzyw w Polsce
Następny artykułProdukcja róż na płatki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.