1200×100 – UPL – Carpovi
234x120_yara_ogolna
234×120 – Leaf Media – Compo – wybarwianie
234×120-prenumerata-mpssad-2020
Strona główna Sadownictwo

Sadownictwo

Sadownictwo w portalu Ogrodinfo.pl to źródło rzetelnych informacji dla Sadowników. Gorące newsy z branży oraz kompendium wiedzy w prowadzeniu i ochronie sadu. Więcej najnowszych newsów w portalu https://www.sad24.pl/

Jesteś sadowniczym profesjonalistą? Zaprenumeruj MPS SAD

765×100 – interpoma

Uproszczenia systemu stawek podatku VAT

W celu uproszczenia systemu stawek podatku VAT oraz zwiększenia bezpieczeństwa przedsiębiorców w zakresie interpretacji, wprowadzona została od dnia 1 lipca 2020 r. zmiana zasad kwalifikacji towarów i usług do podatku VAT w miejsce klasyfikacji PKWiU na klasyfikację CN.

Parch jabłoni: Aktualna sytuacja w sadach, Szymon Jabłoński, Bayer 07.07.2020

Ochrona przed parchem jabłoni w tym sezonie okazała się bardzo trudna. Warunki pogodowe nie sprzyjały wykonywaniu zabiegów. Jakie wnioski należy wyciągnąć?

Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w czerwcu. To o 6 pkt. proc. mniej niż w maju. Jednocześnie odnotowaliśmy spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W czerwcu więcej Polaków niż w maju (16% wobec 12%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki czerwca.

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?

Nastroje europejskich rolników

Kwestionariusz w ramach Europejskiego wskaźnika zaufania rolników przeprowadzony w pierwszym semestrze 2020 r. wykazał lekkie polepszenie w nastrojach rolników w porównaniu do jesieni 2019 r. Jednakże wzrost ten nie równoważy negatywnych odczuć obecnych wciąż w państwach członkowskich. Ankietę przeprowadzono na wczesnym etapie pandemii COVID-19. Oznacza to, że do jej wyników należy podchodzić z rozwagą, nie zapominając o kontekście. Wyniki są bardzo różne i nie uwzględniają skutków pandemii dla produkcji i kanałów horeca.

Nagonka na rolników

Czy nagonka na rolników wpływa na ich nastroje? Po raz pierwszy przeprowadzono ankietę oceniającą to zjawisko w ramach badań Europejskiego wskaźnika zaufania rolników. Wstępne wyniki wskazują, że francuscy i niemieccy rolnicy odczuwają największą krytykę stosowanych przez siebie praktyk, podczas gdy rolnicy we Włoszech i na Węgrzech są dotknięci w mniejszym stopniu. Zarówno we Francji jak i w Niemczech ponad 30% rolników zgłosiło, że krytyka bezpośrednio odbiła się na ich motywacji do dalszej pracy na roli.

Czy wiemy co jemy?

Zbyt długi czas badania obecności pestycydów – zarówno w płodach rolnych, jak i w żywności trafiającej do sklepów – to główny problem systemu bezpieczeństwa obrotu środkami ochrony roślin. Na informację, czy w owocach lub warzywach nie pozostało zbyt dużo szkodliwej chemii czeka się średnio 36 dni. Przekroczenia norm na szczęście nie zdarzają się nagminnie. Jednak długie oczekiwanie na wyniki badań niesie za sobą ryzyko, że produkty takie dawno zostaną sprzedane, a nawet zjedzone. Problemem są też długotrwałe badania samych pestycydów. Stwarza to ryzyko sprzedaży środków ochrony roślin niespełniających norm jakościowych, co może wpływać na jakość upraw, a nawet ich zniszczenie. Ponieważ pestycydy są groźne dla zdrowia konsumentów, NIK sygnalizuje: próbki bada się zbyt wolno, żeby w przypadku ewentualnego zagrożenia, móc zareagować wystarczająco szybko.

Samobieżna platforma sadownicza z Ursusa C-330 [Video]

Nie ulega wątpliwości, że platforma sadownicza stała się urządzeniem niezbędnym w każdym towarowym, nowoczesnym sadzie. Nasz rozmówca postanowił skonstruować samobieżną platformę samodzielnie.

Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

Z okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki odbyła się wspólna konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promowano współpracę, ideę jagodowej sztafety i walory codziennej konsumpcji. W spotkaniu wzięli udział przedstawicie organizacji branżowych i plantatorzy dziesięciu gatunków owoców jagodowych, którzy współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

1 lipca – Dzień Polskiej Borówki

Pojawiły się pierwsze polskie borówki. Ulubiony superowoc dietetyków, wyśmienite w smaku, doskonałe jako owoc świeży, a także w postaci przetworów. Ich wartości smakowe doceniają zarówno dzieci, dorośli jak i osoby starsze. Ich walory wykorzystują często szefowie kuchni. Borówki z polskich plantacji będą dostępne tylko przez 3 miesiące. Cieszmy się nimi i wartościami na jakich plantatorzy tego owocu opierają swój sukces. Inauguracji sezonu towarzyszyły słowa podziękowania i szacunku dla pracy przy zbiorach i przy całorocznej pielęgnacji krzewów.

Sadownicze archiwum

Komunikat Sadowniczy Bayer z dnia 24.05.2019

Mszyce w sadach jabłoniowych - Szymon Jabłoński Doradca Bayer w najnowszym Komunikacie Sadowniczym Bayer z dnia 24.05.2019.

FDS Bayer – podsumowanie sadowniczego półrocza

Tegoroczne, polowe spotkanie doradców sadowniczych zrzeszonych w ramach FDS przy firmie Bayer odbyło się tradycyjnie już w Sadowniczej Stacji Badawczej zlokalizowanej w gospodarstwie Agnieszki i Dariusza Cieślaków w Kozietułach Nowych. Podsumowanie pierwszego półrocza (spotkanie odbyło się 13 czerwca), na podstawie relacji doradców działających we wszystkich rejonach zajmujących się produkcją owoców (z drzew i krzewów), a w efekcie – perspektyw, niestety nie napawa optymizmem… Nastrój poprawiły nieco nowości, które Bayer wprowadzi na rynek od sezonu 2020.

Towary i usługi konsumpcyjne w czerwcu 2019 r.

Jak podaje GUS ceny towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2019 r. w stosunku do poprzedniego miesiąca wzrosły o 0,3% (w tym usługi – o 1,0%, przy utrzymujących się na tym samym poziomie cenach towarów). W ujęciu rocznym ceny te są wyższe aż o 2,6% (w tym usług – o 3,9% i towarów – o 2,2%).

Klęski żywiołowe, niekorzystne zjawiska, katastrofy – pomoc już wkrótce

Od 27 sierpnia do 31 grudnia 2019 r. rolnicy, którzy ponieśli w gospodarstwach straty spowodowane klęskami żywiołowymi, bądź wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) mogą składać w ARiMR wnioski o przyznanie pomocy.

Hurtowy rynek owoców

Jak w minionym tygodniu (13-20 września) kształtowały się ceny owoców na rynku hurtowym?

PROCAM Polska 15 lat z rozmachem

W tym roku PROCAM Polska obchodzi 15-lecie swojej aktywności na rynku polskim. Podczas jubileuszowej imprezy prezes firmy podsumował działalność oraz zdradził receptę na to, jak w ciągu 15 lat zwiększyć obroty aż 36-krotnie!

Pomoc suszowa – przedłużono termin składania wniosków

Do 29 listopada 2019 r., czyli o kolejne dwa tygodnie, został przedłużony termin składania wniosków o pomoc przez tych rolników, którzy w bieżącym roku ponieśli straty w uprawach w wyniku suszy i innych niekorzystnych zjawisk atmosferycznych.

Classic Blue w żywności

Classic Blue to jak ogłosił Pantone Color Institute kolor roku 2020. Niebo krótko po zapadnięciu zmroku – to tylko jedno z założeń określających tę barwę symbolizującą jednocześnie wodę w oceanie tuż przed deszczem, spokój, pewność siebie oraz stabilizację . Jak natomiast sytuacja przedstawia się w kwestii żywności? Czy warto stawiać na kolor w komponowaniu codziennego menu?

7 zasad bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin

Zbliża się okres intensywnych prac polowych. Ten czas związany jest ze stosowaniem środków ochrony roślin. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa przypomina, że osoby stosujące środki ochrony roślin nie mogą stwarzać zagrożeń dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska. Muszą również przeciwdziałać znoszeniu środków ochrony roślin na obszary i obiekty niebędące celem zabiegu.