765×100-Greensort

Aronia polskim superowocem

fot. J. Klepacz-Baniak
Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

W ramach konferencji z cyklu „Owoce – Polska smakuje” – „Czas na polskie superowoce!” podsekretarz stanu Rafał Romanowski oraz główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas 13 sierpnia br. zachęcali do jedzenia polskich owoców aronii.

Podczas konferencji, która odbyła się w siedzibie głównego inspektora sanitarnego miała miejsce prezentacja soków i dżemów w różnych wariantach smakowych: aronia, aronia plus len, aronia plus jabłko, aronia plus porzeczka, aronia plus rokitnik, aronia plus malina, aronia plus truskawka, dżem aroniowo-gruszkowy i aroniowo-śliwkowy, konfitury i syrop aroniowy, malinowo-aroniowy, aronia suszona, aronia kandyzowana, miód aroniowy oraz innowacyjne produkty z aronii, w tym błonnik aroniowy, liofilizat aroniowy w kapsułkach, proszek liofilizowany i koncentrat aroniowy.

Cenną właściwością owoców aronii jest wyjątkowy skład witamin, pozwalający zaliczyć aronię do roślin leczniczych i superowoców. Oprócz witaminy P zawierają również witaminy: C, PP, B2, B6, E i karotenoidy (prowitaminę A) oraz mikroelementy, takie jak: rad, molibden, bor, żelazo i jod.

W prezentacji zalet aronii uczestniczyli m.in. przedstawiciele Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw,  Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska”, Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej, Krajowego Stowarzyszenia Producentów Czarnych Porzeczek, Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki, Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi, Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej i Partnera Merytorycznego – Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

źródło: MRiRW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię