Strona główna Tagi Aronia
Tag:

aronia

Współpraca polskich superowoców

Plantatorzy owoców jagodowych intensywnie ze sobą współpracują. Jagodowe są zaliczane do tzw. superfruits - żywności szczególnie korzystnej dla naszego zdrowia i urody. Producenci akcentują korzyści z ich regularnej konsumpcji. Podpowiadają filiżankę jako wielkość dziennego spożycia. Wspólnie stworzyli ciekawą ofertę handlową. Oferują świeże, sezonowe, polskie superowoce, codziennie przez ponad pół roku.

Polskie superowoce od maja do października

Trwa kampania polskich owoców jagodowych. Jest ona dobrym przykładem edukacji konsumentów. Promuje fakt, że polscy producenci są w stanie produkować od maja do końca października. Borówki, truskawki, maliny, dziś, to nie są owoce importowane. Kampania jest przykładem współpracy, która jest pożądana przy każdej produkcji ogrodniczej.

Aronia polskim superowocem

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Włosi odkrywają aronię

W supermarketach północnych Włoch pojawiły się 100 gramowe opakowania świeżych owoców aronii. Producentem jest firma Fruttirossi Masseria, dystrybutorem B&B z Werony. Aronia jest sprzedawana pod marką LoMe Super Fruit.

„Aroniowe Pole”

Krzewy aronii nie są wymagające w stosunku do gleby, są wytrzymałe na suszę i niską temperaturę, są też mało podatne na choroby i szkodniki, dlatego do ich uprawy nadają się również słabsze stanowiska. Wykorzystując te zalety aronii w gospodarstwie w Troszczynie w Wielkopolsce założono plantację ekologiczną, z której owoce przeznacza się głównie na soki.

Pogarsza się opłacalność produkcji owoców i warzyw w Polsce

Pogarsza się opłacalność produkcji owoców i warzyw w Polsce - oceniają eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ministerstwo promuje aronię

Aronia i jej znaczenie dla rozwoju obszarów wiejskich w Polsce to temat zorganizowanej w czwartek 17 listopada w ministerstwie rolnictwa konferencji, w której uczestniczyli producenci owoców jagodowych, naukowcy i dziennikarze.

Aronia na eksport

Aronia wyprodukowana w Polsce powoli podbija zagraniczne rynku. 90 proc. rodzimej produkcji tego owocu trafia za granicę – pisze "Nasz Dziennik".

Po spotkaniu KSPCP: powodów do radości nie ma

Brak możliwości kontraktacji owoców przez zakłady przetwórcze oraz fiasko rozmów „na szczytach” dotyczących propozycji dopłat de minimis do hektara uprawy dla tych, którzy zdecydują się na likwidację niedochodowych plantacji wciąż budzą wiele niepewności o przyszłość wśród plantatorów porzeczki czarnej (a także aronii). Te tematy zdominowały kolejne spotkanie członków Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek (KSPCP), które odbyło się 12 grudnia w Skierniewicach.

Odszkodowania za szkody wyrządzone przez dziki

Do 28 listopada Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje wnioski od rolników z województwa podlaskiego o odszkodowanie za szkody wyrządzone w uprawach rolnych przez dziki - poinformowała Agencja.
 

Ostatnie artykuły

Internauci wybrali najlepsze produkty

Duże znaczenie na każdych targach mają przyznawane przez organizatorów nagrody. Nie inaczej jest na Międzynarodowych Targach Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu GARDENIA w Poznaniu.

W najnowszym MPS SAD 2/2020

W tym roku u większości gatunków sadowniczych – jeśli w kolejnych tygodniach nie wystąpią znaczne spadki temperatury, a wiosną przymrozki – zapowiada się bardzo intensywne kwitnienie.

Rynek rolno-spożywczy w działaniach UOKIK i Inspekcji Handlowej

Walka z nieprawidłowościami na rynku rolno-spożywczym to jeden z priorytetów UOKiK. Dzięki decyzjom Urzędu rolnicy szybciej dostają zapłatę za swoje produkty. Inspekcja Handlowa regularnie sprawdza jakość i oznakowanie warzyw i owoców w sklepach – w 2019 r. przeprowadziła ponad 800 takich kontroli.