„Czarne jabłko” z Australii

Jabłka odmiany Bravo
Wiosną ubiegłego roku Australijczycy zakończyli dwudziestoletnie prace nad wyhodowaniem i wprowadzeniem na rynek nowej odmiany jabłek ukrytej dotąd pod kodem ANABP 01. Nadano jej imię, ruszyła akcja promocyjna, a w australijskich sklepach pokazały się jabłka zupełnie nie przypominające innych.
BravoTM jest krzyżówką pochodzącą od ‘Cripps Red’ (‘Sundowner’, ‘Joya’) o bardzo ciemnej, fioletowo-czarnej skórce. Stąd szybko otrzymana ksywka „czarne jabłko”. Pochodzi więc z tego samego źródła, co ‘Pink Lady’ – ‘BravoTM zostało wyhodowane w Manjimubased. Prawa własności do brandu ma Departament Rolnictwa i Żywności Australii Zachodniej. Licencję na uprawę wykupili sadownicy z Fruit West Cooperative Ltd.
W sadach Australii rośnie już ponad 120 tysięcy drzew tej odmiany, sadownicy z niecierpliwością czekali, czy pierwsze plony potwierdzą intensywność rumieńca, soczystość chrupkość nowej odmiany. Wygląda na to, że się nie zawiedli – panuje zgodna opinia, że teraz Australia ma do zaoferowania coś na miarę ‘Pink Lady’. Może jej następcę?
Za: apal.org.ua
pg

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.